Nationalbanken: Danmark bør være med i bankunion

For første gang anbefaler Nationalbanken nu klart, at Danmark bør tilslutte sig den europæiske bankunion.

Den opsigtvækkende udmelding kommer, selv om regeringen fortsat afviser at tage stilling til spørgsmålet om dansk tilslutning til bankunionen, skriver Information.

- Det er Nationalbankens opfattelse, at danske interesser varetages bedst ved dansk deltagelse i bankunionen, siger nationalbankdirektør Lars Rohde til Information.

- Det fælles tilsyn vil efter alt at dømme blive set som et kvalitetsstempel, som alt andet lige vil gøre de omfattede banker mere kreditværdige og give dem en konkurrencefordel, sammenlignet med "ude-landenes" banker, mener han.

Bankunionen er en af hjørnestenene i genopbygningen af den europæiske banksektor efter finanskrisen.

Nationalbanken lægger vægt på, at når bankunionen er fuldt indfaset, vil den fungere som en fælles forsikringsordning, og det betyder, at det enkelte land ikke alene vil skulle bære eventuelle tab i forbindelse med afvikling af en nødlidende bank.

Samtidig vil dansk deltagelse i bankunionen være med til at styrke troværdigheden om de danske banker.

- Hvis Danmark vælger at stå udenfor, er der en risiko for, at det vil kræve et ekstra troværdigt tilsyn og formentlig også bedre kapitalisering af danske finansielle virksomheder sammenlignet med situationen, hvor Danmark vælger at tilslutte sig bankunionen, siger Lars Rohde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip