Nationalistisk serber frifindes for krigsforbrydelser

Skrevet af admin

31/03/2016

Dagens topnyheder

Den ultranationalistiske serbiske politiker Vojislav Seselj er ved Den Internationale Domstol i Haag torsdag blevet frifundet for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under krigene i Eksjugoslavien i 1990'erne.

Samtidig ophæves den arrestordre, der har været udstedt på Seselj i et år, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 61-årige Seselj var anklaget for at anstifte til forfølgelse og mord på muslimer og kroater under krigene på Balkan fra 1991 til 1995.

Men anklagemyndigheden fik ikke overbevist dommerne om, at Seselj bevidst forbrød sig mod nogen love, og konklusionen fra dommerne var blandt andet, at politikerens ambition om at danne et "Storserbien" var et politisk projekt, ikke et kriminelt.

Flertallet af dommerne anerkendte, at der er sket forbrydelser i forsøget på at skabe Storserbien, men at de ikke var direkte forbundet med formålet med projektet.

Hovedpersonen har hele tiden nægtet sig skyldig i sagen, der har kørt siden 2003, hvor han blev udleveret til krigsforbryderdomstolen.

Seselj var ikke selv til stede ved domsafsigelsen, da han befinder sig i den serbiske hovedstad, Beograd. Her vil dommen gavne Det Radikale Serbiske Parti, som Vojislav Seselj stiftede, forud for det serbiske parlamentsvalg i april, skriver Reuters.

Her har han været på fri fod siden 2014, efter at han i omkring ti år sad varetægtsfængslet i Haag. Løsladelsen skete, blandt andet fordi Seselj blev kræftsyg.

FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY) står bag domsafsigelsen, og domstolens formål er at få holdt involverede personer fra borgerkrigen ansvarlige for deres handlinger.

Tidligere er serbiske ledere som Slobodan Milosevic og Radovan Karadzic dømt af domstolen for deres roller i folkemord under krigene på Balkan.

/ritzau/