Nato bliver opfordret til at kæmpe mod ebola

Over 40 fremtrædende politikere, diplomater og militære ledere i forskellige europæiske lande har i åbne breve til FN og til Nato's nye generalsekretær, Jens Stoltenberg, opfordret til, at den vestlige militæralliance bidrager til bekæmpelsen af ebola.

Opfordringen, der er koordineret gennem den London-baserede tænketank Det Europæiske Lederskabs Netværk, er henvendt til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon og WHO's direktør, Margaret Chan.

Appellen er blandt andet underskrevet af tre tidligere premierministre og herhjemme af Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) samt af to tidligere Nato-generalsekretærer, George Robertson og Jaap de hoop Scheffer.

Den fremhæver, at Nato-landene har unikke kapaciteter som hospitalsskibe og flådefartøjer med hospitalscentre. Desuden nævnes Nato's muligheder for at yde logistisk assistance på havet og i luften, ligesom der henvises til alliancens særlige lægehold.

- Det er ikke altid passende eller nødvendigt, at militære institutioner spiller en rolle i humanitære kriser, men så længe militær assistance er i overensstemmelse med Oslo Retningslinjerne på området, så vil en Nato-rolle både være berettiget og værdifuld, ligesom den vil være yderst velkommen, hedder det i de åbne breve.

Da Stoltenberg tirsdag blev bedt om at kommentere forslaget om en Nato-rolle i kampen mod ebola, sagde han, at verden havde reageret langsomt på udbruddet i Vestafrika, men at der nu er en stor international indsats i gang.

- Nato-lande bidrager, men vi er i kontakt med FN for at se, om der også findes en specifik rolle for Nato, sagde han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip