Nato-chef: Russiske fly udgør risiko for civil luftfart

Den øgede russiske militæraktivitet i internationalt luftrum over Europa tæt på flere Nato-landes grænser er en risiko for den civile luftfart. Advarslen kommer fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, bekræftede søndag, at russiske militærfly den seneste tid har øget antallet af strategiske flyvinger i nærheden af Nato-lande.

I marts i år var et passagerfly fra SAS sekunder fra at kollidere med et militærfly fra Rusland. Angiveligt fordi det russiske fly ikke havde givet sig til kende over for luftfartsmyndighederne og heller ikke udsendte de normale signaler, der angiver et flys position.

- Udfordringen med den øgede russiske militære aktivitet i luftrummet langs Natos grænser er, at selv om de normalt flyver i internationalt luftrum, så flyver de uden at kommunikere med civil luftfartskontrol. De slår sendere fra, som fortæller, hvor flyene er, og de oplyser ikke deres flyruter. Det er en risiko for civil luftfart, siger Jens Stoltenberg til den norske avis Dagbladet.

Han fortæller, at russiske militærfly flyver tæt på Nato-landes grænser i Østersøen, Norskehavet og Portugal.

- Der har også været tilfælde af krænkelser (af luftrummet, red), tilføjer han.

Vladimir Putin sagde søndag i et interview med den tyske tv-station ARD, at især USA er skyld i, at Rusland har flere militærfly i luften.

- Vi suspenderede i 1992 vores flyvninger med strategiske fly, og de stod i mange år stille på vores luftbaser. I den periode fortsatte vores amerikanske partner med sine flyvninger med nukleare fly i de samme områder som før, heriblandt områder tæt på vores grænser.

- Derfor, da vi ikke kunne se nogen positiv udvikling og ingen var parate til at møde os på halvvejen, genoptog vi vores flyvninger med strategiske fly til fjerne områder, sagde Putin til ARD.

/ritzau/NTB

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip