Nato forlænger sin træningsmission i Afghanistan

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Nato vil forlænge sin træningsmission i Afghanistan, så den også fortsætter efter 2016, siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, fredag efter et udenrigsministermøde i Bruxelles.

- De afghanske styrker viser virkelig mod, beslutsomhed og professionalisme. Og de nyder godt af vores træning, råd og støtte, siger Stoltenberg.

- Men Afghanistan står fortsat over for alvorlige sikkerhedsmæssige udfordringer.

Han vil nu bede Natos militære myndigheder udarbejde planerne for en forlænget indsats i Afghanistan.

Natos udenrigsministre har også gennemgået deres økonomiske støtte til de afghanske sikkerhedsstyrker gennem en fond, der nu råder over mere end 1,4 milliarder dollar (omkring 10 milliarder kroner).

Målet er at få så mange tilsagn om økonomisk støtte frem til Nato-topmødet i Warszawa i juli, at Nato kan fortsætte med at støtte de afghanske styrker frem til udgangen af 2020.

Den afghanske udenrigsminister, Salahuddin Rabbani, der fredag har deltaget i Natos udenrigsministermøde, siger, at støtten er afgørende for, at Afghanistan kan holde fast på sine demokratiske fremskridt.

- Det sender også en klar, stærk og trodsig besked til terrorister, der destabiliserer Afghanistan og underminerer den internationale fred, siger Rabbani efter mødet.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at de afghanske styrker har vist sig i stand til at modstå en offensiv fra Taliban.

De fik også hurtigt generobret den strategisk vigtige by Kunduz, efter at Taliban stormede den i et overraskelsesangreb i efteråret.

- Afghanistan har vist en styrke, som vi nu skal understøtte ved at sørge for, at vi får soldater og finansiering til at bakke sikkerhedsstyrkerne op, siger Kristian Jensen.

Danmark deltager i øjeblikket med omkring 100 soldater ud af de i alt næsten 13.000 soldater, der deltager i den Nato-ledede træningsmission i Afghanistan.

Samtidig har Danmark lovet at støtte de afghanske sikkerhedsstyrker med 100 millioner kroner om året frem til 2020.

/ritzau/