Nato gør sig mere synlig omkring Ukraine

Nato øger sin militære tilstedeværelse til lands, til vands og i luften i regionen omkring Ukraine, siger Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen efter et møde onsdag blandt Nato-landenes ambassadører i Bruxelles.

- Natos kerneopgave er at forsvare vores allierede. Vi har allerede taget en række skridt for at styrke flypatruljeringen i de baltiske lande samt overvågning med Awacs-fly over Polen og Rumænien.

- I dag er vi enedes om en pakke af yderligere militærtiltag for at styrke det kollektive forsvar og demonstrere styrken i de allieredes solidaritet.

- Vi vil have flere fly i luften, flere skibe i havet og mere beredskab på landjorden, siger Fogh på et kort pressemøde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Han understreger samtidig, at der kun findes en politisk løsning på krisen i Ukraine, og at Nato bakker fuldt op om de planlagte forhandlinger torsdag i Genève mellem repræsentanter for Ukraine, Rusland, USA og EU.

Fogh Rasmussen opfordrer også Rusland til at være med til at søge en løsning på krisen, trække sine tropper tilbage fra området langs grænsen til Ukraine og "gøre det klart, at Rusland ikke støtter de velbevæbnede pro-russiske separatisters voldelige handlinger".

Generalsekretæren forklarer, at Natos nye skridt kan betyde, at der i løbet af få dage bliver indsat flere fly over den baltiske region, flere skibe i Østersøen, det østlige middelhav og andre steder "efter behov", samt en øget indsats inden for beredskab, træning og øvelser på landjorden.

Natos forsvarsplaner vil også blive opdateret.

- Der vil i de kommende uger og måneder følge mere efter, hvis der er brug for det, siger Fogh og forsikrer om, at Natos skridt alene handler om "forsvar, afskrækkelse og nedtrapning" og er helt i tråd med Natos internationale forpligtelser.

Generalsekretæren ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange fly, skibe og soldater det drejer sig om.

- Jeg vil ikke gå i detaljer om operationen. Men jeg kan sige, at vi vil sende nok til at styrke vores beredskab og nok til at være klar til mere, hvis der skulle være brug for det, siger Fogh.

Der er ikke tale om Nato-tilstedeværelse direkte i Ukraine, som ikke er medlem af Nato.

/ritzau/

 

Dagens Gossip