Nato holder tungen lige i munden i forhold til Rusland

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 27 Nato-landes ledere er enige om, at de stadig søger at bevare et partnerskab med Rusland. Og at de derfor skal overholde alle de aftaler, der er indgået mellem parterne.

Men Thorning medgiver, at Nato for tiden også føler sig presset til at gå helt til grænsen af, hvad de nuværende aftaler tillader.

- Vi ønsker at vende tilbage til en situation, hvor vi betragter Rusland som en strategisk partner og har gavn af vores naboskab til Rusland. Det gælder sikkerhedspolitisk og handelspolitisk. Det ønsker vi alle sammen at vende tilbage til, siger Thorning.

- Lige nu er Rusland ikke nogen strategisk partner. Rusland har udviklet sig til at blive en strategisk udfordring, som skal håndteres.

- Det håndterer vi, så vi overholder alle de aftaler, vi har indgået med Rusland. Men vi går også lige til grænsen af de aftaler, siger Thorning.

I Nato-topmødets sluterklæring bliver der også brugt mange ord på at definere forholdet til Rusland.

Blandt andet med henvisning til dokumentet Nato-Russia Founding Act, der ligger til grund for det eksisterende partnerskab. Men i sluterklæringen konstaterer topmødet også, at betingelserne for partnerskabet for tiden ikke er til stede.

- Vi tror fortsat på, at et partnerskab mellem Nato og Rusland baseret på respekt for folkeretten vil have strategisk værdi. Vi søger fortsat et konstruktivt forhold med Rusland i samarbejdets ånd (...).

- Vi beklager, at betingelserne for dette forhold ikke eksisterer for tiden. Natos beslutning om at suspendere alt praktisk civilt og militært samarbejde som konsekvens af det står ved magt. Vi holder dog de politiske kommunikationskanaler åbne, hedder det blandt andet i erklæringen.

/ritzau/