Nato klar til at bekæmpe menneskesmuglere ud for Libyen

admin

425 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Nato er klar til også at hjælpe EU i kampen mod de menneskesmuglere, der forsøger at sende en ny bølge af flygtninge og migranter fra Libyen mod Europa.

Det er Natos udenrigsministre torsdag blevet enige om på deres møde i Bruxelles, og de tilbyder nu at støtte EU's flådeoperation Sophia, der allerede opererer i internationalt farvand ud for Libyen.

- Nato kan spille en maritim rolle ved at støtte Operation Sophia for at forhindre ulovlig migration og menneskesmugling, sige USA's udenrigsminister, John Kerry.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at Nato og EU nu må få den endelige aftale på plads, og "det kan i princippet gå hurtigt".

- Det afhænger af, hvor hurtige EU og Nato er til at få undersøgt, hvad det er, Nato skal levere, og hvordan vi kan stable det på benene, siger Kristian Jensen.

I forvejen er Nato med til at bekæmpe menneskesmuglere i Det Ægæiske Hav mellem Grækenland og Tyrkiet. Den operation vil Nato nu udvide til at omfatte hele Middelhavet.

- Vi ved jo, at det er en forfærdelig forretning, som menneskesmuglerne driver. Der er mange, der dør undervejs, og derfor er det vigtigt at få stoppet det hurtigst muligt, siger Kristian Jensen.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at Nato først og fremmest kan hjælpe med "overvågning og måske også med andre opgaver".

- Men det er lidt tidligt at spekulere i nøjagtig hvilke opgaver. Det vil vi gøre i tæt koordinering med EU, siger Stoltenberg, der også lover en tæt koordination med Italien.

Natos generalsekretær forventer, at det vil tage "nogle uger" at omdanne alliancens nuværende flådeoperation til den nye opgave, og at det i hvert fald kan ske inden Nato-topmødet i Warszawa i juli.

- Vi gør en forskel i Det Ægæiske Hav. Vi har set antallet af ankomster gå markant ned, og jeg tror også, at Nato kan tilbyde merværdi i den centrale del af Middelhavet, siger Jens Stoltenberg.

John Kerry vil tage sagen op allerede fredag, når EU's udenrigschef, Federica Mogherini, deltager i Natos udenrigsministermøde.

Det sker for, at Natos militærmyndigheder hurtigst muligt kan komme i gang med at se på, hvordan opgaven kan skrues sammen.

Natos skibe kan dog ikke gå ind i libysk farvand, så længe der ikke er kommet nogen anmodning om hjælp fra Nato fra den nye libyske samlingsregering.

USA planlægger samtidig at sende et skib til Det Ægæiske Hav for at deltage i Natos flådeoperation her og "afskrække ulovlig migration og menneskesmugling", siger John Kerry.

/ritzau/