Nato-lande følger USA og bevarer soldater i Afghanistan

Den militære tilbagetrækning fra det krigshærgede Afghanistan går ikke helt som planlagt og ønsket efter 14 års international tilstedeværelse.

I sidste uge meddelte den amerikanske præsident, at USA forlænger landets nuværende mission - og nu følger flere store Nato-lande trop.

Tyskland, Tyrkiet og Italien ventes ifølge flere Nato-kilder at bevare deres nuværende antal soldater i Afghanistan på et tidspunkt, hvor oprørsgruppen Taliban overraskende har vundet terræn på slagmarken.

- Adskillige af vore største bidragydere har allerede fortalt os, at de vil blive i landet med deres nuværende styrker, siger forsvarsalliancens militære øverstkommanderende, Philip Breedlove, til nyhedsbureauet Reuters.

Han nævner ikke lande. Men en anden anonym Nato-kilde siger, at det blandt andet drejer sig om Tyskland, Tyrkiet og Italien.

Den italienske premierminister, Matteo Renzi, luftede i en kommentar i sidste uge muligheden for en italiensk forlængelse i Afghanistan.

De tre lande har tilsammen omkring 2100 soldater i landet.

Den internationale Isaf-koalitions mandat udløb med udgangen af 2014. Den blev afløst af Resolute Support Mission.

Ifølge Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, går den danske regering også med tanker om "en eller anden form for bidrag," hvis "Nato finder, at der er behov".

Michael Aastrup Jensen understregede dog over for TV2, at han har "meget svært ved at se", at det danske bidrag kunne komme til at bestå af kamptropper.

USA vil beholde 9800 soldater i Afghanistan gennem størstedelen af 2016, sagde Barack Obama torsdag i sidste uge.

Beslutningen sker på anmodning fra Afghanistans regering, som blandt andet ønsker hjælp til at træne landets sikkerhedsstyrker.

Forlængelsen sker på et tidspunkt, hvor truslen fra oprørsbevægelsen Taliban tilsyneladende er stigende.

For nylig vandt Taliban sin største sejr efter 14 års krig, da oprørsgruppen erobrede provinshovedstaden Kunduz - dog kortvarigt.

Krigen i Afghanistan har varet siden 2001, da den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, sendte amerikanske styrker ind i Afghanistan i kølvandet på terrorangrebet i USA 11. september 2001.

Danmark bidrager på nuværende tidspunkt med op mod 160 mand til Natos træningsmission.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip