Nato-leder affejer russisk atomtrussel mod Danmark

Ruslands trussel om, at Danmark er i større fare for at blive ramt af et russisk atomangreb ved at støtte Natos raketskjold, affejes af den øverstkommanderende i den vestlige forsvarsalliance, Philip Breedlove.

Den amerikanske general kalder det søndag på en konference i Bruxelles Ruslands "næste skridt" i en kampagne mod de lande, der bidrager til raketskjoldet.

- Rumænien kom under et større pres, da de blev en del (af raketskjoldet red.), konstaterer han.

- Polen er nu ved at komme under stort pres, og herfra vil enhver, som ønsker at slutte sig til denne forsvarskapacitet, komme under dette diplomatisk pres, sagde Breedlove uden at nævne Rusland ved navn.

Det var i et debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag, at den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, advarede om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis det tilslutter sig Natos missilforsvar.

- Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar, sagde han og fortsatte:

- Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler.

En talskvinde for Nato, Oana Lungescu, siger, at forsvarsalliancen er klar til at forsvare alle medlemslandene mod enhver trussel.

- Vi har gjort det klart at Natos ballistiske missilforsvar ikke er rettet mod Rusland eller noget land, men det er bestemt til at forsvare mod rakettrusler, siger hun.

- Denne beslutning blev taget for lang tid siden, så vi er overrasket over timingen og tonen og indholdet i erklæringen fra den russiske ambassadør i Danmark. Den slags erklæringer indgyder ikke tillid eller bidrager til forudsigelighed, fred og stabilitet, fastslår Lungescu.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) mener, at Rusland med denne trussel er gået lang over stregen, men han vil ikke tilkalde den russiske ambassadør for at protestere på Danmarks vegne. Det konstaterede han lørdag.

Nato traf i 2012 beslutning om at opbygge et missilforsvar. Rusland ser det som et forsøg på at reducere Ruslands egen militære kapacitet.

En række lande, herunder Danmark, skal deltage i opbygningen af missilforsvaret. Den danske del ventes at blive radarovervågning til søs.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip