Nato leder efter den rette grimasse til Georgien

Nato ser endnu en gang ud til at måtte skuffe Ruslands ivrige nabo mod syd, Georgien, i landets iver efter at blive sat på klar kurs mod fremtidigt medlemskab af den vestlige forsvarsalliance.

Men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger forud for et møde tirsdag og onsdag med sine Nato-kolleger, at han er helt med på, at det er vigtigt at række hånden ud til Georgien.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal styrke samarbejdet med et land som Georgien, der i øjeblikket føler sig presset. Også for at vise nogle af Georgiens store naboer, at det ikke er dem, der bestemmer, om vi samarbejder med Georgien.

- Der er forskellige holdninger til, hvad man skal give. Men det er vigtigt at få sendt et signal om, at vi ønsker at styrke samarbejdet med Georgien, siger Lidegaard.

Den endelige beslutning om, hvordan Nato svarer på Georgiens stærke ønske om at få det, der i Nato-sprog kendes som en MAP (handlingsplan for medlemskab, red.) skal først træffes på et Nato-topmøde til september i Wales.

Men udenrigsministermødet i Bruxelles tirsdag-onsdag i denne uge ventes at udstikke kursen for ledernes svar.

Der er bred anerkendelse af, at den tidligere sovjetrepublik er en vigtig partner for Nato, og at landet de seneste år har deltaget som mønsterelev i stort set alle Nato-missioner og øvelser.

Men kilder i Nato gør det også klart, at landets nærhed til Rusland og frygten for at provokere russerne gør det svært for Nato at gå alt for langt.

En Nato-kilde beskriver over for Ritzau det sandsynlige svar som, at man i praksis næsten kan gøre Georgien til medlem. Men uden at give landet den helt centrale beskyttelse, der ligger i den såkaldte musketered, som forpligter Nato-lande til at komme et land til undsætning, hvis det bliver angrebet.

Martin Lidegaard siger, at topmødebeslutningen fra Bukarest i 2008 om, at Georgien med tiden skal regne med at blive medlem, står ved magt.

- Men her og nu tror jeg, at det, der skaber størst stabilitet i Europa og for Nato, det er at sende et stærkt signal om øget samarbejde med Georgien. Men ikke på nuværende tidspunkt at uddele en MAP, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip