Nato: Rusland har stadig 1000 soldater i Ukraine

Skrevet af admin

16/09/2014

Mest læste i dag

Nato mener, at Rusland fortsat har omkring 1000 soldater inde i Ukraine, selv om der er blevet skåret ned i styrken, siden en våbenhvile trådte i kraft i den østlige del af landet 5. september, oplyser en Nato-officer tirsdag.

- Siden våbenhvilen har vi set reduktioner, men vi vurderer, at der fortsat er omkring 1000 russiske soldater, som er i kamp inde i Ukraine, siger officeren, der kræver at være anonym.

- De er udstyret med hundredvis af kampkøretøjer og artilleri. Den russiske kampstyrke har alt, hvad den har brug for til at fortsætte med at underminere stabiliteten i det østlige Ukraine i den kommende tid, siger han.

Rusland fortsætter med at yde kamp og logistisk støtte til separatistområderne i Donetsk og Lugansk i det østlige Ukraine, tilføjer han.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, sagde tidligere tirsdag, at det var nødvendigt for Rusland at øge dets militære tilstedeværelse på Krim-halvøen, skriver flere nyhedsbureauer.

Rusland annekterede Krim-halvøen uden kamp i marts. Det tidligere russiske område blev af den tidligere leder af Sovjetunionen, Nikita Khrusjtjov, overdraget til sovjetstaten Ukraine i 1953.

Præsident Vladimir Putin har begrundet annekteringen med at ville beskytte russerne på Krim.

Beboere på Krim sluttede sig til russere i hele landet for at stemme til de første lokalvalg, siden Rusland rykkede ind på Krim og gjorde halvøen til en del af den russiske føderation.

De proukrainske tatarers parlament, Mejlis, blev ransaget af russisk politi tirsdag morgen. Det skete bare to dage efter afstemningen, der viste en overvældende opbakning til de prorussiske partier.

Hovedparten af Krims 300.000 muslimske tatarer boykottede valghandlingen. Tatarerne var i begyndelsen af 1900-tallet halvøens største etniske gruppe, indtil den blev nedkæmpet af russerne. I dag udgør tatarerne 12 procent.

/ritzau/Reuters