Nato-skibe sejler ind i flygtningefyldt tyrkisk farvand

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Mens EU-landenes stats- og regeringschefer er samlet i Bruxelles for at finde en løsning på flygtningekrisen, er Nato-skibe ved at sejle ind i Det Ægæiske Hav mellem Grækenland og Tyrkiet.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde mandag aften med Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu.

- Nato indleder sine aktiviteter i de territoriale farvande i dag, siger Jens Stoltenberg med henvisning til, at skibene hidtil har befundet sig i internationalt farvand.

Natos flådestyrke bliver sat ind i kampen mod menneskesmuglere, som fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til de græske kyster og dermed EU.

- Vi udvider vores samarbejde med EU's grænseagentur Frontex, og vi udvider antallet af skibe, vi har til rådighed, siger Jens Stoltenberg.

Flådestyrken består i første omgang af fem skibe, som med radarsystemer og helikoptere om bord skal overvåge og videregive efterretninger til de græske og tyrkiske kystvagter, som derefter skal forsøge at stoppe den ulovlige og livsfarlige trafik.

Men styrken vil blive udvidet. Både Frankrig og Storbritannien har lovet også at sende skibe til Det Ægæiske hav, oplyser Jens Stoltenberg.

Det er Tyskland, der leder missionen, som blev aftalt i februar måned. Ud over Tyskland bidrager Canada, Tyrkiet og Grækenland også til flåden.

Det danske flådefartøj Absalon bliver en del af indsatsen fra september, har forsvarsminister Peter Christensen (V) tidligere oplyst.

Ahmet Davutoglu siger på pressemødet, at operationen skal være med til at forhindre mennesketrafikken over havet og forhindre de drukneulykker, som har ramt flere tusinde flygtninge og migranter.

Hvis Natos flådefartøjer kommer til at redde flygtninge og migranter fra forlis i Det Ægæiske Hav, skal de ifølge aftalen sejles tilbage til Tyrkiet.

Efter mødet i Natos hovedkvarter skal Ahmet Davutoglu tilbage til EU-topmødet i Bruxelles, hvor han deltager i en middag med de 28 EU-lande.

Her skal han diskutere det forslag, som Tyrkiet mandag lagde på bordet foran EU's stats- og regeringsledere i forsøget på at indfri EU-landenes ønske om at stoppe flygtningestrømmen og Tyrkiets ønske om at modtage større økonomisk støtte, få visum-fri adgang til EU-landene og skub i optagelsesforhandlingerne.

/ritzau/