Nato til Rusland: Flyt fokus fra Assad-støtte og ram IS

Den vestlige forsvarsalliance, Nato, opfordrer Rusland til at indstille støtten til Syriens præsident, Bashar al-Assad, og i stedet rette fokus mod at ramme den militante bevægelse Islamisk Stat.

Siden onsdag i sidste uge har Rusland sendt kampfly af sted mod Syrien, men målet for russernes indsats er der uenighed om.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, ser en "bekymrende eskalering" af den russiske aktivitet i Syrien, siger han torsdag på vej ind til et møde blandt Nato-landenes forsvarsministre i Bruxelles.

Desuden er Ruslands militære tilstedeværelse i Syrien mere omfattende, end landet umiddelbart har givet indtryk af, mener USA.

Ifølge USA's Nato-ambassadør, Douglas Lute, inkluderer den russiske militæropbygning en "betragtelig og voksende" flåde, langtrækkende raketter, moderne kampvogne og flere hundrede soldater på jorden.

Rusland har angiveligt sendt adskillige skibe til den syriske flådebase i Tartous i Middelhavet.

Russerne deler Vestens mål om at forhindre Islamisk Stat i at vinde mere terræn i Syrien. Men ifølge både Storbritannien og USA har de russiske luftangreb hidtil primært været målrettet andre oprørsgrupper i den vestlige del af Syrien.

Det er ifølge vestlige kritikere for at styrke Syriens præsident Assad, som flere lande helst ikke ser som en del af Syriens fremtid på lang sigt.

USA står i spidsen for en koalition af lande, der længe har bombet Islamisk Stat fra luften i Syrien og Irak.

Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at Rusland og USA gennemfører krigsoperationer i samme land på samme tid.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip