Natos nye Afghanistanstyrke er stadig i slæbesporet

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarer efter et møde blandt Nato-ledere og 24 andre bidragydere til Isaf-missionen i Afghanistan om, at træningsmissionen, der skal tage over efter Isaf, stadig ikke er på plads.

- Uden en underskrift kan der ikke være nogen mission.

- Selv om vores militære planlæggere har udvist stor fleksibilitet i deres planlægning, så er der ikke meget tid. Og jo før, de juridiske rammer er på plads, jo bedre, siger Fogh på et pressemøde ved Nato-topmødet i Wales.

Det er meningen, at den nye træningsmission Resolute Support på formentlig omkring 12.000 mand skal tage over efter kampmissionen Isaf ved årsskiftet.

Men den endelige beslutning i Nato afventer, at den afghanske regering skriver under på en aftale om de juridiske rammer for de udenlandske soldaters tilstedeværelse.

Aftalen med USA er kendt under forkortelsen BSA, mens den for hele Nato-missionen forkortes Sofa.

Afghanistans to præsidentkandidater, Ashraf Ghani Ahmadzai og Abdullah Abdullah, skriver i et brev til topmødet, at de arbejder på at danne en national samlingsregering. Og de bekræfter, at de begge er indstillet på at skrive under på sikkerhedsaftalerne.

- Afghanistans folk har under valgkampen ligesom den afghanske loya jirga (traditionelt stammeråd, red.), der var forsamlet i 2013, godkendt den bilaterale sikkerhedsaftale (BSA), som er forhandlet med USA.

- Vi er fuldt indstillede på at skrive under på BSA- og Sofa-aftalerne og ære det afghanske folks repræsentanters beslutning med henblik på at fortsætte partnerskabet med vores allierede, hedder det blandt andet i brevet, som Ritzau er i besiddelse af.

Ifølge Ritzaus oplysninger havde Abdullah og Ghani bedt om, at hele deres lidt over to sider lange brev skulle læses op for Nato-topmødet. Men Anders Fogh Rasmussen nøjedes med de sidste par sætninger.

Fogh bekræfter på pressemødet, at topmødet har modtaget brevet.

- Ja, jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en besked fra de to præsidentkandidater, som siger, at de vil gøre deres bedste for at indgå en politisk aftale. Hvis det sker, vil vi byde aftalen varmt velkommen, siger Fogh og gør det klart, at Nato vil se handling.

- Vi opfordrer i dag Afghanistans to præsidentkandidater til at samarbejde og hurtigt levere et valgresultat, som er acceptabelt for det afghanske folk, og derefter at afslutte de nødvendige sikkerhedsaftaler, sådan som de har sagt, at de vil, siger Fogh.

/ritzau/