Naturforening: 165 millioner til ny natur er langtfra nok

Regeringen vil udtage dansk landbrugsjord for 165 millioner kroner og omlægge det til natur, men det er en dråbe i havet, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), efter at regeringen har præsenteret sit udspil til finansloven for 2015.

For få måneder siden halverede regeringen de 50.000 hektar i randzoner, den tidligere regering fik indført, og derfor er de 2500 hektar ny natur ikke nok, mener man i DN.

- Det er skuffende, fordi denne regering jo slog sig op på at være grønne. Vi anerkender, at der er sket en række gode tiltag på miljøfronten, men vi er nødt til at sige, at denne regering indtil nu har ignoreret naturen som indsatsområde, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i DN.

Pengene skal i 2014-2017 gå til at lave aftaler med landmænd, der vil lade ploven stå og lade markerne på kulstofrige lavbundsarealer henligge som natur.

På finanslovsforslaget er der for 2015 derfor afsat 86 millioner kroner, og dertil kommer medfinansiering fra EU, så beløbet i alt bliver 165 millioner kroner.

Men det er ikke nok, for den danske natur er en af Europas mest pressede, og regeringen har selv været med til at øge presset, lyder det, efter at DN har set udspillet.

Finanslovsforslaget rummer heller ikke ekstramidler til at gennemføre den samlede indsatsplan for hele den danske natur, som regeringen har varslet i efteråret. Derfor må de grønne udspil være gemt til finanslovforhandlingerne, lyder det fortsat.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) glæder sig dog over udspillet.

- Med denne tilskudsordning sætter regeringen nye standarder for miljø-, natur- og klimapolitikken. Klimaplanen pegede på, at vi skal tænke politikkerne sammen - denne ordning er et rigtig godt eksempel på det, siger han i en pressemeddelelse.

Som noget nyt vil Naturstyrelsen aktivt opsøge lodsejere, der kunne tænkes at have jord, de gerne vil lade stå som natur. Arbejdet går i gang i løbet af 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip