Nedbrud og fejl sender NemID til tælling

Skrevet af admin

27/03/2014

Mest læste i dag

Danskernes nøglekort, NemID, var sidste år svært eller helt umuligt at anvende i op mod tre døgn på grund af fejl og it-angreb.

Dermed kunne NemID kun leve op til driftsmålene i otte ud af 12 måneder, skriver Berlingske.

Avisen har fået aktindsigt i en række interne rapporter, som Nets hver måned afleverer til Digitaliseringsstyrelsen. Nets er virksomheden bag nøglekortet.

I lidt over 70 timer var NemID nede i 2013, og det skyldes blandt andet en række it-angreb i de første måneder af året.

Eksperter peger på, at systemet er for skrøbeligt, og at NemID halter.

- Det er overraskende, for man må forvente, at en organisation, der byder på en opgave, også kan løfte opgaven, siger Christian Damsgaard Jensen, lektor i it-sikkerhed på DTU, til Berlingske.

- Når de næsten tre år efter opstarten pludselig opdager, at nogle problemer skyldes såkaldte DDoS-angreb, virker det underligt, for det er noget, som man i sikkerhedsbranchen har talt om de seneste 10 år, tilføjer han.

Nedbrud i sammenlagt tre døgn på et helt år kan lyde af lidt, men ifølge Rådet for Digital Sikkerhed bliver vi i stigende grad afhængige af nøglekortet. Der er derfor behov for et alternativ til NemID, lyder det.

- Når togene ikke kører, sætter vi busser ind i stedet. Den mulighed har man ikke med den nuværende model, hvor NemID er eneste mulighed for at komme i kontakt med banken og det offentlige.

- Sårbarheden er for stor, fordi der kun er én udbyder og dermed én løsning. Det er ikke tilfredsstillende, siger Birgitte Kofod, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, til Berlingske.

/ritzau/