Nedtællingen til nyvalg i Spanien er gået i gang

Skrevet af admin

02/03/2016

Dagens topnyheder

En plan om en koalitionsregering under ledelse af de spanske socialister har fået en kold skulder af parlamentet i den spanske hovedstad, Madrid.

Da forslaget kom til afstemning onsdag aften, stemte rivaler på såvel højrefløjen som venstrefløjen imod.

Med afstemningen er der sat en nedtælling i gang mod nyvalg. Det kommer ifølge forfatningen om to måneder, medmindre parlamentarikerne inden da er blevet enige om en regering.

Det var første gang, at parlamentet stemte ja eller nej til en ny regering efter parlamentsvalget i december.

Det konservative parti, PP, har også forsøgt at forhandle sig frem til en levedygtig regering, men det lykkedes ikke, og PP's løsning kom aldrig til afstemning.

Socialisternes forsøg har nu også lidt en krank skæbne.

Det er en ny situation for spanierne, der traditionelt giver et af de to store, gamle partier, netop de konservative og socialisterne, flertal.

De to partier har på skift stået i spidsen for Spanien, efter at diktaturet med Francisco Franco i spidsen faldt i 1970'erne.

Ved valget i december stemte vælgerne imidlertid det venstreorienterede parti Podemos og det liberale parti Ciudadanos ind i parlamentet, og de to nye grupperinger har skabt en helt ny politisk situation i landet.

Der er ikke noget parti, der har absolut flertal, og det har vist sig meget svært at danne en koalitionsregering med et flertal i ryggen.

Den koalition, der faldt onsdag aften, var en koalition med socialisterne og Ciudadanos.

Socialistleder Pedro Sanchez kunne kun samle 130 af parlamentets 350 medlemmer bag sig.

Formelt ledes Spanien fortsat af Mariano Rajoy, der er leder af det konservative PP, og som er fungerende premierminister.

Sanchez har et forsøg mere på at få sin koalition igennem, da den skal til en ny afstemning fredag. Men både PP og Podemos er mod koalitionen.

Det betyder, at der er et flertal på 192 imod en regering bestående af socialisterne Ciudadanos.

/ritzau/Reuters