Nej-siden står til klar sejr i græsk folkeafstemning

Nej-siden står til en klar sejr i Grækenlands folkeafstemning med 60,92 procent af mod 39,08 procent til ja-siden, efter at godt en tredjedel af stemmerne er talt op.

Det viser en løbende optælling på det græske indenrigsministeriums hjemmeside.

Lederen af det it-firma, der står for talbehandlingen af folkeafstemningens resultater, Michalis Kariotoglou fra Singular Logic, forudser på baggrund af de foreløbige tal, at det endelige resultat vil give over 61 procent til nej-sigerne.

Allerede få minutter efter, at de første valgstedsmålinger søndag aften er offentliggjort, meddeler det franske præsidentpalads, at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mandag er i Paris for at drøfte det græske afstemningsresultat med Frankrigs præsident, François Hollande.

I Athen siger en regeringstalsmand, at Grækenland omgående vil have genoptaget forhandlingerne med de internationale kreditorer og håber at få en aftale på plads snarest.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, har op til folkeafstemningen sagt, at grækernes problemer snart vil være løst, hvis grækerne stemmer nej til de internationale långiveres krav til flere græske reformer og besparelser til gengæld for flere penge.

- Der er ingen grund til bekymring. Vi vil stå med en aftale 48 timer efter folkeafstemningen, har Tsipras sagt i en tv-tale.

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, skal ifølge nyhedsbureauet Reuters senere søndag mødes med repræsentanter for de græske banker for at diskutere situationen.

Op til folkeafstemningen har der været mange advarsler fra andre eurolande om, at Grækenland vil ryge ud af euroen, hvis vælgerne afviser det udspil, der lå på forhandlingsbordet, inden Tsipras sidste weekend pludselig udskrev folkeafstemning.

Men Grækenland har ingen overvejelser om at begynde at trykke pengesedler med en ny møntfod, fastslår Euclid Tsakalotos, der har koordineret forhandlingerne med landets kreditorer.

- Vi taler ikke om en parallelmøntfod. Jeg tror ikke, de smider os ud af euroen, siger Euclid Tsakalotos.

/ritzau/

 

Dagens Gossip