Nekrolog: Det fynske bøgetræ blev folkehelt på trods

- Et godt, solidt fynsk bøgetræ taber ikke et eneste blad, blot fordi et svin gnubber sig op ad det.

Det citat har karrieren igennem fulgt i hælene på sin ejermand, den tidligere danske landstræner Richard Møller Nielsen, der døde torsdag efter længere tids sygdom. I november sidste år gennemgik han en operation for en svulst i hjernen.

Han blev 76 år.

Med bøgetræ-citatet formulerede Richard Møller Nielsen eller "Ricardo", som han blev døbt af pressen, selv sin landstrænerkarrieres mantra. For vejen til anerkendelse var lang for fynboen, og han måtte forcere mange forhindringer undervejs.

Selv om den afgående landstræner, Sepp Piontek, selv havde kørt sin assistent Richard Møller Nielsen i stilling som sin afløser, ville Dansk Boldspil-Union hellere have en anden. DBU pegede i stedet på tyske Horst Wohlers.

- Det blev en u'lænder, som Richard Møller selv annoncerede det i 1990.

Men tyskeren kunne ikke løses fra sin kontrakt med Bayer Uerdingen, og så valgte DBU at ansætte Richard Møller, der i 1977 og 1982 havde ført OB til DM-titler.

Det var ingen taknemmelig opgave at overtage landsholdet. Hovedparten af de elskede spillere fra 1980'ernes dynamithold var gået på pension, og fynboen skulle gennemføre et generationsskifte med en gruppe spillere, der ikke umiddelbart indeholdt samme talentmasse som den forrige.

Hans egen personlige udfordring bestod i at afløse Sepp Piontek, danskernes yndlingstysker, der havde charmeret sig dybt ind under huden på nationen. Richard Møller Nielsen, der var mere tilbageholdende af natur, kunne næsten kun fejle i denne disciplin.

Og da resultaterne udeblev, stod kritikerne straks i kø for at kræve landstræneren fyret. Ricardos modstandere fandtes ikke mindst i pressen, der i hidtil uset grad gik hårdt til landstræneren i overskrifterne, og blandt befolkningen, der savnede opturen fra 1980'erne.

Selv blandt Richard Møllers udvalgte på landsholdet ulmede modstanden, og efter hjemmebanenederlaget til Jugoslavien i november 1990 smækkede holdets to største profiler - Brian og Michael Laudrup - med døren.

De kunne ikke længere forene sig med landsholdets defensive spillestil og ville ikke stille op i rødt og hvidt, så længe træneren hed Richard Møller Nielsen.

På trods af en god slutspurt i EM-kvalifikationen med fem sejre i træk, formåede det decimerede danske landshold ikke at kvalificere sig til EM i Sverige, og spillerne tog i stedet på sommerferie.

Men på grund af borgerkrigen i landet blev det jugoslaviske landshold udelukket fra slutrunden, og den danske landstræner fik med særdeles kort varsel besked på at have et landshold klar til den første EM-kamp mod England i Malmø.

Igen stod Richard Møller Nielsen i en situation, hvor han kun kunne skuffe. Med et hasteindkaldt, ferieramt landshold uden verdensstjernen Michael Laudrup - Brian Laudrup var returneret til landsholdet - mod Europas syv bedste nationer.

Men Danmark og Richard Møller trodsede alle odds og vandt sensationelt mesterskabet efter semifinalesejr over de regerende europamestre fra Holland og sejr i finalen over de tyske verdensmestre. EM 1992 står i dag som en af dansk idræts allerstørste triumfer.

Richard Møller Nielsen blev senere på året kåret som verdens bedste træner, men uforståeligt fik han ikke titlen som årets træner i Danmark.

Tre år senere tog Danmark til King Fahd Cup - senere omdøbt til Fifa Confederations Cup - hvor holdet skulle møde de bedste hold fra de forskellige kontinenter.

Med et hold, der primært bestod af superligaspillere, stod Møller Nielsen igen med ryggen mod muren, og det var frygtet, at landsholdet skulle blive til grin verden over.

Men på imponerende vis førte Ricardo - via en finalesejr over Argentina - landsholdet til endnu en pokaltriumf.

Sommeren efter stoppede den nu folkekære Richard som dansk landstræner. Kort efter blev han ansat som landstræner for Finland, som han med succes stod spidsen for i fire år.

I 2000 var der bud efter ham fra det israelske fodboldforbund. Her havde han to gode år som landstræner, hvorefter han tog en stille sæson som træner for Kolding FC's 2. divisionshold, inden han endegyldigt trak sig tilbage fra fodbolden i oktober 2003.

I slutningen af 2013 var der fra flere sider stor kritik af DBU, der ikke havde fået Møller Nielsen optaget i fodboldens Hall of Fame.

Om det skyldtes presset fra kritikerne, skal være usagt - men i begyndelsen af februar annoncerede DBU, at Richard Møller ville blive introduceret i Hall of Fame ved forbundets repræsentantskabsmøde i Odense den 1. marts.

Blandt andet var det annonceret, at Michel Platini, formand for det europæiske fodboldforbund, Uefa, skulle hylde Richard Møller Nielsen, men det nåede den tidligere landstræner altså ikke at opleve.

Richard Møller tilbragte sit otium - sammen med sin kone Jonna - i Kerteminde med et stenkast til havet.

I juli 2013 blev Richard indlagt efter et ildebefindende, og et par måneder efter blev han opereret for en svulst i hjernen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip