Nelson Mandelas parti står til kæmpe vælgerlussing

Sydafrikas Afrikanske Nationalkongres, ANC, som ledede den historiske kamp mod apartheidsystemet, erkender, at partiet har lidt nederlag ved lokalvalget i den vigtige by Port Elizabeth. Det understreger, at bevægelsens popularitet er stærkt faldende.

ANC står ved lokalvalget til et kæmpemæssigt nederlag i flere større byer. ANC, der stadig har en opbakning på omkring 54 procent på nationalt plan, kæmper for at bevare kontrollen i Johannesburg og i Pretoria.

I Port Elizabeth, der er en vigtig industriby på sydkysten, vandt oppositionspartiet Den demokratiske Alliance (DA), med omkring seks procentpoint. Oppositionspartiet får dog ikke flertal nok til selv at styre byen, men skal finde en koalitionspartner.

Iagttagere kalder det for skæbnens ironi, at ANC, som blev dannet af nu afdøde Nelson Mandela, led sit første store nederlag ved et lokalvalg i netop Port Elizabeth, der er kendt som Nelson Mandela Bay. Området var et af centrene for antiapartheid-aktivisme i 2001.

- Vi accepterer, at vi har mistet Port Elizabeth, siger Jackson Mthembu, som er en af ANC's ledende politikere i parlamentet.

Omkring 90 procent af stemmerne var optalt midt på dagen fredag.

I de mere landlige områder dominerer ANC dog. Dermed afspejler den foreløbige optælling, at der bliver større og større forskel på land og by i Sydafrika.

Der er en ophobet vrede i dele af den sorte befolkning over, at ANC og præsident Jacob Zuma ikke har kunnet levere arbejdspladser og en bedre økonomi til en forarmet sort befolkning. Halvdelen af de unge under 25 år er arbejdsløse.

Mange har derimod set, hvordan Zuma har levet et ekstravagant liv og fået statskassen til at renovere sin bolig for langt over 100 millioner kroner. En del har forfatningsdomstolen beordret ham til at tilbagebetale.

Mange oplever, hvordan andre topfolk i ANC har benyttet sig af deres positioner til at skaffe sig økonomiske fordele.

Før var der ingen reelle alternativer til ANC. Demokratisk Alliance blev opfattet som et parti udelukkende for hvide.

Men det er ved at være fortid. Partiet ledes i dage af Mmusi Maimane, der er sort, og partiet har i stigende grad appel til alle racer og etniske grupper i Sydafrika.

Det endelige valgresultat ventes senere fredag.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip