Nem ny slankekur? Danske forskere får fedtceller til at forbrænde energi

Fedtlagrende celler, der gør dig tyk, bliver lavet om til fedtforbrændende celler, der gør dig slank. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men danske forskere har fundet ud af, hvordan man kan omprogrammere fedtlagrende celler, så de bliver fedtforbrændende.

Nu er håbet, at opdagelsen kan være første skridt på vejen til at udvikle medicin, der kan lette konsekvenserne ved overvægt.

- Vi har kortlagt fedtcellernes genom (gen red.) og identificeret et protein, der aktiverer bestemte gener, så fedtcellerne bliver omprogrammeret til at forbrænde fedt i stedet for at lagre det, siger Susanne Mandrup, der er professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet, til videnskab.dk

Forskerne har brugt avanceret gensekventerinsgteknologi, og de fandt frem til, at et enkelt protein ved navn KLF11 er helt afgørende for at det kan lykkes at omprogrammere cellerne, og håbet er, at der kan udvikles ny medicin, der rammer præcis de områder i fedtcellernes genom, der har indflydelse på, om cellerne forbrænder fedt eller opbevarer det.

Det vil især komme overvægtige mennesker til gode, fordi det kan modvirke modtageligheden for diabetes og andre fedmerelaterede sygdomme.

- Vi er blevet klogere på, hvilke knapper man skal skrue på for at øge bestemte processer i cellen, som aktiverer bruningsprocessen. KLF11 er blot en enkelt faktor, som afgør hvilke gener der er aktive, men jeg er sikker på, at der findes en række andre, siger Susanne Mandrup til videnskab.dk

 

 

 

 

Dagens Gossip