Nemt og sundt: Derfor skal du spise chiagrød

Skrevet af Aller Media

27/05/2014
Chia-grød
Den er nem, den er sund og så er den en af forårets mest hippe morgenspiser. Se hvorfor og hvordan du laver den.

Mest læste i dag

Er din hverdag travl, og har du brug for en hurtig nærende morgenmad, en let formiddags-snack eller en dessert til aftenens gæster, så er chiagrød muligvis din nødløsning. Du kan lave grød med mange smagsvarianter ud af de små chiafrø, og dermed tilpasse dem det måltid, du ønsker at bruge dem til.





De små chiafrø er kendt for at være meget sunde, og vi har spurgt klinisk diætist Lisa Bolting, hvorfor de er det:



- De er både sunde og mættende. Slankende er de ikke i sig selv, men hvis de mætter bedre end andre fødevarer, så kan det i sidste ende gøre, at man får færre kalorier. Og fordi de netop er kendt på meget protein og fibre, så mætter de bedre end andre kornprodukter.




Brug dem i flere madvarer


De små frø er altså både mættende og sunde, og det er de blandt andet, fordi de er propfulde af gode egenskaber, ifølge klinisk diætist Lisa Bolting:

- De er især kendt for at indeholde tre ting: Omega-3-fedtsyrer, kostfibre og protein



Hun forslår, at du også kan prøve at bruge frøene til din mysli, i brød, i salt eller en smoothie, hvis ikke du har lyst til at forsøge dig med grød.

Men har du lyst til en god omgang grød, så får du her lidt hjælp til at finde en variant, der passer dig.



Grundopskrift til chiagrød:


Der findes et væld af opskrifter på chiagrød, men som udgangspunkt kan du bruge disse ingredienser og så eksperimentere ud fra dem:



Ingredienser:


2 spsk. Chiafrø

Cirka 2-3 dl væske i form af kokosmælk, almindelig mælk, fløde, vand, mandelmælk, skyr eller hvad end du er til… du skal sørge for, at der i hvert fald er noget tynd væske i din portion, da frøene suger utrolig meget


Lidt vaniljepulver, honning eller anden sødning 



Bland ingredienserne sammen og lad det stå natten over tildækket i køleskabet

Spice din grød op:
Dagen efter vil din grød være færdig, men de fleste foretrækker den med lidt mere tilbehør eller smag – er den meget tyk i det, kan du tilføre den noget mere væske eller blande den op med skyr, yoghurt eller andet.



Put derefter din yndlings-topping på i form af bær, frugt, nødder, kompot eller andet, der kan gøre dig glad. 

Du kan også tilføre mere smag allerede i starten af processen 
– du kan lave en lækker dessert ved at tilføje kakao, kaffe eller peanutbutter med bananpynt og kokos på toppen
- Du kan lave en med mosede bær, græskar eller andet, der giver både farve og smag

Du bestemmer selv!