Nepal beder om international katastrofehjælp

Nepal beder nu om hjælp til at håndtere konsekvenserne af det voldsomme jordskælv, der ramte landet i morges. Det oplyser FN's kontor for koordination af humanitære kriser på deres hjemmeside.

- Vi er i en situation nu, hvor Nepal har fået så meget overblik over situationen, at de kan se, at deres egne ressourcer formodentlig ikke er nok, siger sektionschef i Beredskabsstyrelsen, Thorbjørn Nesjan, om anmodningen.

Der kan være tale om forskellig typer hjælp, som Nepal nu beder om. Alt fra professionelle redningshold, som Danmark også har ét af, til nødhjælp af forskellig art.

Reaktionen fra Nepal er forventelig lyder det fra Thorbjørn Nesjan, da skælvet kategoriseres som et "rødt skælv" - et kraftigt jordskælv, i et befolket område og med stor fare for sammenstyrtende bygninger.

Ifølge Thorbjørn Nesjan er der risiko for, at tabstallet bliver mange gange større, end det lige nu bliver opgjort til, når man først får etableret kontakt til de yderliggende områder i landet.

Derfor er det også nødvendigt at hjælpe den nødlidende befolkning den kommende tid.

Den internationale hjælp skal bistå de nepalesiske myndigheder i at skabe overblik, men kan også være professionelle redningsarbejdere, der skal forsøge at finde overlevende i murbrokkerne.

De næste tre til fire døgn er kritiske, når det kommer til at redde mennesker, der ligger begravet under murbrokkerne. Og selvom man ser mirakler, så er vind og vejr samt bygningernes beskaffenhed afgørende for overlevelsesmulighederne.

- Mirakelredninger sker i op til 10 dage efter. Men det går virkelig stejlt nedad med tiden, siger Thorbjørn Nesjan om det vindue, der er for at finde folk levende.

/ritzau/

 

Dagens Gossip