Netanyahu får til opgave at danne ny regering

Ikke overraskende bliver det den store vinder af det israelske valg, den nuværende premierminister Benjamin Netanyahu, der får til opgave at forsøge at danne en regering efter sidste uges valg.

Netanyahu vandt en sikker sejr ved valget i Israel 17. marts, selv om meningsmålingerne forud for valget viste, at hans Likud-parti kun ville blive valgets næststørste.

Det ser umiddelbart ud til, at han kan sammensætte en højrefløjsregering, der kommer til at sidde på 67 af de 120 pladser i Israels parlament, Knesset.

Noget utraditionelt rettede præsident Reuven Rivlin en kritik mod Netanyahu, da han onsdag formelt gav premierministeren mandat til at danne en regering.

Han sagde, at Netanyahu som noget af det første står over for en "vigtig opgave" med at "forbedre forholdet til USA".

Netanyahus udtalelse dagen inden valget om, at der ikke kommer nogen palæstinensisk stat, så længe han er ved magten, vakte vrede i den amerikanske præsident Barack Obamas regering.

Det samme gjorde den israelske premierministers tale i USA's kongres, hvor han leverede en sønderlemmende kritik af Obamas Iran-politik.

Israels præsident var heller ikke imponeret af Netanyahus udtalelse på selve valgdagen, hvor han advarede sine støtter om, at de arabisk-israelske vælgere blev kørt til valglokalerne "i hobetal".

- Hvor forfærdeligt vil det ikke være, hvis den demokratiske pligt blev set som en forbandelse? Den, der er bange for stemmer i en stemmeboks, vil før eller siden opleve sten blive kastet i gaderne, sagde Rivlin.

Netanyahu har nu 42 dage til at danne en regering. Flere af Israels religiøse og højreorienterede partier har på forhånd meddelt, at de fortsat støtter ham som premierminister.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip