Netanyahu fyrer sin viceforsvarsminister

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har tirsdag aften fyret viceforsvarsminister Danny Danon midt i den tilspidsede situation mellem Israel og Hamas i Gazastriben.

Ifølge avisen Jerusalem Post skyldes fyringen, at hans Likud-partifælle Danon har kritiseret, at Israels regering har bakket op om et egyptisk forsøg på at få en våbenhvile med Hamas i stand.

Netanyahu har også fået kritik fra udenrigsminister Avigdor Lieberman og flere andre fremtrædende regeringspolitikere.

Men Danny Danon skulle ifølge Jerusalem Post være gået for langt ved at sige, at Hamas har ydmyget Israel og endnu en gang sætter betingelserne for Israels sikkerhedspolitik.

En sådan udtalelse fra viceforsvarsministeren blev for meget for Netanyahu, der samtidig er under internationalt pres for at lave en våbenhvile med Hamas.

Netanyahu bad selv Danon om at trække sig, hvis han var utilfreds med regeringens politik, men da det ikke skete, havde han ikke andet valg end at fyre ham, skriver Jerusalem Post.

Ifølge israelske medier kan Netanyahu derimod ikke fyre Avigdor Lieberman og flere andre fremtrædende regeringsmedlemmer, fordi det vil få regeringen til at kollapse.

Lieberman, der er formand for det højrenationale parti Yisrael Beitenu, stemte tirsdag morgen imod den israelske tilslutning til det egyptiske mæglingsforsøg, der kortvarigt førte til et stop for de israelske luftangreb på mål i Gaza.

Han sagde efterfølgende, at Israel bør gå hele vejen og generobre Gazastriben.

Israels sikkerhedskabinet holder tirsdag aften atter møde få timer efter, at den første israeler mistede livet i konflikten, da en raket affyret fra Gazastriben ramte nær grænseovergangen Erez.

Næsten 200 palæstinensere har mistet livet og flere end 1400 er blevet såret siden tirsdag, da Israel indledte sine bombardementer mod militante palæstinensere fra Hamas i Gazastriben.

/ritzau/dpa

 

 

Dagens Gossip