Netanyahu klarer sig bedre end ventet i israelsk valg

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahus Likud-parti klarer sig bedre end ventet ved tirsdagens parlamentsvalg og står til 27 eller 28 pladser i parlamentet, Knesset.

Den Zionistiske Union under ledelse af Isaac Herzog får ifølge målingerne 27 pladser, så dermed er der dødt løb mellem Israels to store partier, hvis den endelige optælling bekræfter dette resultat.

Det viser tre valgstedsmålinger, som tre israelske tv-stationer har offentliggjort umiddelbart efter de israelske valgsteder lukkede klokken 21 dansk tid.

I alle tre målinger står Den Zionistiske Union til 27 pladser, mens to af målingerne giver Likud 27 pladser og den tredje spår, at Netanyahus parti vil få 28 pladser.

Valgstedsmålingerne viser også, at Den Arabiske Liste bliver valgets tredjestørste med 13 pladser.

Midterpartiet Yesh Atid ser ud til at blive fjerdestørst, men det er usikkert, om partiet kan sætte sig på 11 eller 12 af Knessets pladser, viser målingerne ifølge AFP.

De sidste meningsmålinger, der blev offentliggjort inden valgdagen, viste, at Den Zionistiske Union ville bliver valgets vinder med omkring 26 mandater, mens Likud stod til 22.

Med stort set dødt løb mellem de to store partier kan det blive en udfordring for såvel Netanyahu som Herzog at danne Israels næste regering.

Politiske iagttagere giver dog Netanyahu bedre chancer end Herzog for at sammensætte en koalition, der kan sikre, at han beholder posten som premierminister.

For mange israelske vælgere var tirsdagens valg en afstemning for eller imod den 65-årige premierminister, der har været ved magten i de seneste seks år.

- Jeg vil gerne se Netanyahu forsvinde i mange, mange år. Det vigtigste er forholdet til palæstinenserne, sagde en israelsk vælger, Shulamit Laron, tidligere på dagen til nyhedsbureauet AFP.

Valgstederne åbnede klokken 7.00 lokal tid (6.00 dansk tid) og lukkede klokken 22.00 (21.00 dansk tid).

Omkring 5,8 millioner vælgere kunne stemme ved tirsdagens valg, hvor 25 partier stillede op for at kæmpe om de 120 pladser i Knesset.

Umiddelbart ser det ud til, at valgdeltagelsen var højere end normalt.

De endelige resultater ventes klar onsdag morgen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip