Netanyahu vil opløse Israels parlament

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, meddeler, at han vil opløse parlamentet og vil udskrive nyvalg.

- Premierministeren planlægger at opløse parlamentet så snart som muligt og gå til folket for at få et klart mandat til at lede Israel, lyder det i en erklæring fra hans kontor.

Netanyahu leder det højreorienterede Likud.

Det fremgår samtidig, at han har fyret finansminister Yair Lapid og justitsminister Tzipi Livni, der tilhører den moderate fløj i regeringen.

- I de seneste uger og også i de seneste dage har ministrene Lapid og Livni voldsomt angrebet regeringen, som jeg leder. Jeg vil ikke længere tolerere en opposition inden for regeringen, siger Netanyahu i erklæringen.

Livni har tidligere modsat sig, at Israel med militære midler slår hårdt ned på vrede palæstinensere i de besatte områder.

Hun regnes som den mest ihærdige fortaler for, at Israel skal bekende sig til fredsprocessen i Mellemøsten.

Med de to politikere ude er der reelt ikke længere nogen tilbage i regeringen til at støtte fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere.

Spændingerne er voksende på Vestbredden, hvor den israelske regering fortsætter med at give godkendelser til at udbygge de jødiske bosættelser i strid med folkeretten.

Der lever op mod en halv million jøder på Vestbredden, der blev besat af Israel i 1967. Det internationale samfunds erklærede mål er, at Vestbredden og Gaza skal udgøre en fremtidig palæstinensisk stat.

Men det mål fortoner sig i takt med de fortsatte israelske bosættelser, som navnlig ultrareligiøse partier i Netanyahu-regeringen presser på for.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip