Nettet strammes om Portugals tidligere regeringsleder

Portugals tidligere regeringsleder José Sócrates er blevet sigtet for økonomisk kriminalitet og må ikke forlade landet. En undersøgelsesdommer i Lissabon har kort før midnat mandag aften besluttet, at den 57-årige tidligere toppolitiker skal varetægtsfængsles.

Sigtelserne mod ham omfatter korruption, hvidvask af penge og skattesvig.

Anholdelsen for få dage siden af Sócrates kom som et chok for landet og hans socialistiske parti, der håber på at vinde næste års parlamentsvalg.

José Sócrates var sent fredag aften netop ankommet til lufthavnen i Lissabon med et fly fra Paris, hvor han til daglig bor, da han blev anholdt og ført bort af politifolk.

Det er første gang i Portugals historie med demokrati, at en tidligere regeringsleder er blevet tilbageholdt. Hans advokat Joao Araujo vil appellere dommerens beslutning og betegner sigtelsen som "uretfærdig og uberettiget".

Ud over Sócrates er tre andre personer - en advokat, en forretningsmand og den tidligere regeringsleders chauffør - også anholdt i sagen.

José Sócrates trådte tilbage som regeringsleder i marts 2011 efter seks år på posten. Beslutningen skyldtes, at hans mindretalsregering ikke længere var i stand til at finde opbakning i parlamentet til yderligere besparelser. Portugal er blandt de euro-lande, som blev hårdest ramt af finanskrisen.

Sagen om Sócrates er den anden politiske skandale inden for kort tid.

I forrige weekend trådte den socialdemokratiske indenrigsminister Miguel Macedo tilbage, efter at flere højtstående embedsmænd blev anholdt i en anden sag om hvidvaskning af penge og økonomisk kriminalitet.

Macedo, der havde været minister siden 2011, forklarede, at han ikke personligt var indblandet i sagen, men hans "politiske autoritet" var blevet svækket af skandalen.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip