New York udbetaler næsten 40 millioner efter politidrab på sort mand

Eric Garner mistede for et år siden livet, da han under en anholdelse i New York blev overmandet af betjente og ikke kunne få luft.

Mandag har hans pårørende og storbyen indgået forlig uden om retten for at sætte punktum i sagen, der var med til at få uroligheder til at brede sig over hele USA.

New York udbetaler i alt 5,9 millioner dollar svarende til knap 40 millioner kroner i erstatning, skriver The New York Times, der citerer familiens advokat Jonathan C. Moore for udfaldet.

Moore oplyser yderligere til avisen, at hvis parterne ikke var nået frem til en aftale inden fredag, årsdagen for Eric Garners død, ville familien være gået rettens vej med et decideret sagsanlæg.

Eric Garner, der var far til seks børn, var mistænkt for ulovligt at sælge cigaretter på gaden.

I en video filmet af et vidne kan man se Garner, som havde astma, sige "jeg kan ikke få vejret" flere gange, mens han bliver presset mod jorden af adskillige betjente, fordi han i første omgang modsatte sig anholdelse.

Garner mistede bevidstheden og døde senere på hospitalet.

Ifølge retsmedicinere var dødsårsagen betjentenes kvælertag og det voldsomme pres mod Garners brystkasse, skriver en række internationale medier.

En storjury i New York besluttede dog senere, at der ikke var grundlag for at rejse tiltale i sagen.

En måned efter Garners død blev teenageren Michael Brown skudt og dræbt af politiet i byen Ferguson, Missouri, og sammen med en række andre eksempler på politiets hårdhændede metoder over for særligt sorte mænd, brød uroligheder ud landet over.

Forliget mellem New York og Garners efterladte er ifølge The New York Times blandt de største erstatningsudbetalinger i den type sager nogensinde, og det bliver indgået, selvom flere forhold i forbindelse med dødsfaldet fortsat efterforskes.

I oktober indleverede Eric Garners enke, Esaw Garner, og hans mor, Gwen Carr, indledende dokumenter, der skal foreligge forud for en egentlig retssag. Det er på baggrund af disse papirer, at forliget er blevet indgået.

Kvinderne krævede 75 millioner dollar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip