New Zealand belastes af Panamadokumenter

Velhavende latinamerikanere bruger hemmelige, skattefrie konti i newzealandske skuffeselskaber til at hjælpe dem med at kanalisere deres penge rundt i verdens skattely.

Det viser dokumenter fra de såkaldte Panama Papers ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De nye afsløringer fra lækkede Panama-papirer har øget presset mod New Zealands premierminister, John Key, for at gribe ind. Der er nemlig registreret over 61.000 dokumenter med forbindelse til New Zealand i den mængde af data, som er lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Mossack Fonseca har selv aktivt promoveret New Zealand som et godt sted at gøre forretninger på grund af landets status som skattely og et bankvæsen, der er kendt for diskretion og legal sikkerhed.

Key siger, at det er "fuldstændigt ukorrekt", at New Zealand er et skattely.

- Hvis der er behov for lovændringer på dette område, så vil regeringen overveje det og handle, siger han.

I alt er 11,5 millioner dokumenter blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er en af verdens største udbydere af skattely-løsninger. Minds 109 medier fra 76 lande har fingre i papirerne.

Det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, offentliggør mandag klokken 20 dansk tid alle Panama-papirerne.

Panama-lækket indeholder navnene på mere end 200.000 offshoreenheder, der er blevet konstrueret med hjælp fra Mossack Fonseca.

Det vil udelukkende være et udsnit af dokumenterne, der bliver offentliggjort senere mandag, og det vil ske i offentlighedens interesse, skriver konsortiet på dets hjemmeside.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip