New Zealand skal stemme om nyt flag

Adskillige år efter at den britiske kolonimagt slap grebet om New Zealand, bærer det newzealandske flag stadig tydeligt præg af fortiden.

I øverste venstre hjørne af flaget ses Storbritanniens Union Jack, men nu skal det være op til det newzealandske folk at finde frem til et nyt design.

Det mener New Zealands premierminister, John Key, der i weekenden blev genvalgt til posten. Han vil have en folkeafstemning allerede næste år.

- Jeg er stor tilhænger af at ændre flaget. Jeg mener, der er en række stærke argumenter, der taler for at gøre det, siger John Key til den lokale radiostation RadioLive.

Premierministeren har tidligere sagt, at han vil foretrække et flag med en sølvbregne på sort baggrund. Det minder om de trøjer, som landets sportsstjerner bærer, når de repræsenterer New Zealand.

I marts sagde John Key, at det nuværende flag symboliserer en kolonitid, der for længst er overstået.

- Vi ønsker et design, der skriger New Zealand. Hvad enten det er syet fast på en kiwis (newzealænders, red.) rygsæk uden for en bar i Kroatien eller er på en flagstang uden for FN, sagde han dengang.

Det nuværende flag blev første gang benyttet i 1869 og blev formelt New Zealands nationalflag i 1902.

Dem, der ønsker at beholde det, siger, at newzealændere er draget i krig og er blevet dræbt under det eksisterende flag i generationer, og at det vil være en mangel på respekt at ændre det.

Tilhængere af en ændring mener, at det nuværende flag for let bliver forvekslet med andre tidligere britiske kolonier som eksempelvis Australien.

John Key, der lørdag sikrede sin tredje periode som premierminister, afviser, at et nyt flag vil indikere, at New Zealand ikke længere ønsker at indgå i det britiske monarki.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip