NGO'er: GGGI glemmer deres ansvar for verdens fattigste

Klimaorganisationen GGGI skal huske de fattige og lade den sociale dimension indgå i grøn vækst, lyder det samstemmende fra fire generalsekretærer i danske udviklingsorganisationer.

Grøn omstilling er en bidende nødvendighed for at løse klodens klimakrise. Men glemmer vi verdens fattigste i den beregning, så skaber vi kun nye problemer og flere tabere i ulandene.

Sådan lyder det fra de fire generalsekretærer i Ibis, Care Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.

En rapport bestilt af de fire organisationer peger på GGGI's manglende fokus på fattigdom, rettigheder og civilsamfundet, der ellers er vigtige elementer i den danske udviklingsstrategi.

- Ifølge den danske udviklingsstrategi skal udviklingsbistanden bekæmpe fattigdom og sikre menneskelige rettigheder. Hvis man bruger disse penge på støtte til GGGI, skal organisationen selvfølgelig også leve op til denne strategi, siger generalsekretær i Ibis Vagn Berthelsen.

GGGI's manglende fokus er i strid med regeringens egne principper for udviklingsbistandens formål, lyder det fra de fire generalsekretærer.

Debatten om, hvad vi vil med udviklingsbistanden er meget vigtig, lyder det fra generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Frans Mikael Jansen.

- Vi er bekymrede for den tendens GGGI repræsenterer, hvor udviklingsbistand inddrages til alle mulige andre formål end at hjælpe fattige mennesker.

- Den danske skatteyder forventer, at udviklingsbistanden bruges til fattigdomsbekæmpelse, og det har ikke været tilfældet med GGGI, siger han.

Rapporten fremhæver blandt andet, at der mangler troværdig dokumentation for, at GGGI's arbejde reelt gør en forskel for verdens fattigste.

De fire generalsekretærer hæfter sig dog ved, at regeringen har anerkendt, at der mangler et fattigdomsfokus i GGGI.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har meldt ud, at GGGI skal blive bedre på dette område.

/ritzau/

 

Dagens Gossip