Nicolas Bro: Der findes ikke helte mere

Der er Superman, prinsen på den hvide hest og så er der Don Quixote - en af verdenslitteraturens helt store helte.

Når Betty Nansen Teatret har premiere på forestillingen "Don Quixote" til januar, kan man opleve helten, der kæmper mod hvad som helst, i sin søgen efter drømmen og den store kærlighed. 

Men hvorfor er Don Quixote en helt, og findes der overhovedet helte i verden mere? 

Det har hovedrolleindehaveren Nicolas Bro gjort sig nogle tanker om i sin fortolkning af den retfærdighedskæmpende og smånaive ridder.

- Don Quixote er den rene naivitet. Han søger forandring men ikke magt, siger 41-årige Nicolas Bro da Newspaq møder ham over en kop kaffe i den lille garderobe på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg i København. 

- Nelson Mandela er vel et meget godt eksempel på en helt. Og måske den sidste vi havde, fortsætter han.

Det er faktisk temmelig svært for den erfarne skuespiller at sætte ansigt på en helt, og når snakken falder på, om han selv har nogle heltegerninger i rygsækken, skinner ydmygheden igennem.

- Jeg har vel nogle gange grebet nogen fra at falde ned af en trappe, siger han efter en lang tænkepause.

Og selvom Nicolas Bro er ambassadør for både Folkekirkens Nødhjælp og Parkinsonforeningen, anser han ikke det som heltegerninger.

- Jeg stiller mig til rådighed og gør nogle ting en gang i mellem, men helt... ej, siger den eftertænksomme skuespiller.

Selvom vi ofte har set Nicolas Bro i mere særprægede roller, som for eksempel sexgalningen Otto i "Forbrydelsen", så er det ikke første gang, at han skal vise sit talent som helt.

I 2008 spillede han Hamlet og blev tilmed belønnet med Årets Reumert for den anmelderroste præstation.

Men rollen som helt, mener Nicolas Bro stadig, er aktuel. Så selvom historien om den idealistiske ridder Don Quixote er fra år 1605, så er den stadig relevant, mener han.

- Vi har brug for helte og idealister som Don Quixote, men hvor magt ikke stiger folk til hovedet, og det gør det ikke hos ham, siger han.

"Don Quixote" spiller på Betty Nansen Teatret fra den 2. januar 2014, og udover Nicolas Bro tæller den eventyrlige og muntre forestilling også navne som Mia Lyhne, Paw Henriksen og Jens Jacob Tychsen.

Newspaq

 

Dagens Gossip