Niger Deltaet ramt af ny omfattende oliespild

Skrevet af admin

|

03/12/2014

Dagens topnyheder

Lokale fiskere i Niger Deltaet i Nigeria er ikke ubekendt med olieforurening, men denne gang er selv de stærkt chokerede over omfanget af en ny forureningsulykke fra lækkende olierørledninger, som tilhører Shell.

Ulykken, som ifølge miljøgrupper er en af de værste i Nigeria i årevis, er forårsaget af kriminelle, som har forsøgt at stjæle olie.

Nyhedsbureauet Reuters skriver efter en tur i båd i den ramte region, at råolie ligger i søer foran barakkerne på stranden og i lag på rødderne af palmer og at der i havet er trukket en hale af død og ødelæggelse.

- Vi så døde fisk og døde krabber ... Olieforureningen skete 7-8 sømil fra kysten, så det drejer sig om tusindvis af tønder olie, siger Alagoa Morris, som leder et miljøcenter i Niger Deltaet.

- Vi kan ikke fiske mere. Vores udstyr er ødelagt, siger fiskeren Boma Macaulay.

Shell, der under pres for at betale for andre forureningsulykker i området, siger, at en undersøgelse tyder på, at der er lækket omkring 3800 tønder olie.

Nigeria, som er Afrikas største olieproducent, taber titusindevis af tønder olie dagligt til kriminelle, som har en stor del af skylden for en næsten altødelæggende miljøforurening.

Igennem fem årtier har Nigeria været Afrikas største olieproducent, hvilket har haft kæmpemæssige omkostninger i Niger Deltaet, der strækker sig fra Benin-floden i det sydlige Nigeria til Imo-floden i øst – et område på cirka 25.900 kvadratkilometer.

Niger Deltaet har nogle af verdens største mangroveskove, hvor der lever flere end 150 forskellige fiskearter, søkøer og flodheste.

I perioden fra 1976 til 1996 forekom der i deltaet mere end 4600 olielækager, der tilsammen førte til udslip på mere end tre millioner tønder råolie.

/ritzau/Reuters© www.publiatis.com - 2014