Niger udleverer formodet verdensarv-vandal

En islamistisk oprører mistænkt for at stå bag ødelæggelser af moskéer og monumenter i den maliske by Timbuktu er blevet udleveret til Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det første gang, at domstolen kaster sig ud i at udrede ødelæggelser af kulturarv.

Retten meddeler lørdag, at den mistænkte mand er blevet udleveret af Niger, og at han befinder sig i den hollandske by Haag, hvor domstolen er placeret.

ICC har siden 2012 efterforsket hændelser i det nordlige Mali, hvor radikale islamister tog kontrol over store ørkenområder, hvorefter de ødelagde historiske mausoleer, moskéer og monumenter i oldtidsbyen Timbuktu.

Året efter blev oprørerne tvunget på tilbagetogt af franske og maliske styrker.

Den udleverede mand, Ahmad Al Mahdi Al Faqi, kendt som Abu Tourab, er mistænkt for at beordre angreb mod ni mausoleer og Sidi Yahia-moskéen i byen.

De historiske og religiøse mindesmærker i Timbuktu står på Unescos liste over uvurderlig kulturarv.

- Angreb mod historiske monumenter og bygninger, som er dedikeret til religion, er alvorlige forbrydelser, siger anklager i ICC Fatou Bensouda.

- Sådanne angreb påvirker menneskeheden som helhed. Vi vil fortsætte med at gøre vores for at understrege, hvor alvorlige krigsforbrydelser som denne er, siger hun.

Tre år efter angrebene er otte af de ødelagte mausoleer i Timbuktu blevet genopbygget af lokale murere med støtte fra Unesco.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip