Nigeria udskyder præsidentvalg i seks uger

Skrevet af admin

08/02/2015

Dagens topnyheder

Valgkommissionen i Nigeria har udsat præsidentvalget den 14. februar med seks uger på grund af bekymring for sikkerhedssituationen i landet.

Valget vil nu finde sted 28. marts.

Det er landets militære ledere, der har bedt om udsættelsen, forklarer valgkommissionens formand, Attahiru Jega.

Soldater kæmper mod oprørsbevægelsen Boko Haram i den nordøstlige del af Nigeria, og militæret vil derfor ikke kunne stille mandskab til rådighed under valget.

Beslutningen bliver ifølge BBC kritiseret af det største oppositionsparti. Partiets ledere beskylder militæret for at have fremtvunget udsættelsen for at styrke præsident Goodluck Jonathans chancer for at blive genvalgt.

Der er ifølge BBC's korrespondent i Nigeria lagt op til et tæt løb mellem den siddende præsident og modkandidaten Muhammadu Buhari, der stod i spidsen for Nigerias militærregime fra 1983 til 1985.

Udsættelsen af valget betyder muligvis, at flere af vælgerne får mulighed for at afgive deres stemme.

Myndighederne har tidligere sagt, at tusindvis af stemmesedler ikke ville nå at kunne komme frem til valglokalerne i tide, hvis valget blev holdt 14. februar som planlagt.

Tusindvis af mennesker er dræbt under den islamistiske Boko Harams oprør i den nordøstlige del af landet, og over en million mennesker er fordrevet fra deres hjem, siden Boko Haram greb til våben for seks år siden.

Ifølge amerikanske efterretningskilder består bevægelsen af op til 6000 aktive krigere. Boko Haram er også begyndt at gennemføre aktioner i nabolande som Niger, Tchad og Cameroun.

Lørdag var der nye beretninger om, at gruppen havde angrebet en by i Niger.

Den voksende trussel fra Boko Haram blev drøftet på en tre dage lang konference, der sluttede lørdag i Camerouns hovedstad Yaoundé.

Her blev repræsentanter for Nigeria, Niger, Cameroun, Benin og Tchad enige om sammensætte en styrke på i alt 8750 soldater, politifolk og civile i kampen mod Boko Haram.

/ritzau/