Nigerias nye præsident vil ikke love skolepigers redning

Nigerias tiltrædende præsident tør ikke love, at han kan bringe de 219 skolepiger, som sidste år blev bortført af Boko Haram, hjem til deres familier.

- Vi ved ikke, om pigerne fra Chibok kan reddes. Vi ved ikke, hvor de er. Jeg kan ikke love, at vi finder dem, selvom jeg inderligt ønsker det, siger Muhammadu Buhari.

- Men jeg vil sige til alle forældre, familiemedlemmer og venner til pigerne, at min regering vil gøre alt, hvad den kan, for at få dem hjem.

Kommentaren, der falder på årsdagen for den islamistiske gruppes bortførelse af 276 skolepiger, står i skærende kontrast til forgængerens udtalelser.

Ekspræsident Goodluck Jonathan har gentagne gange sagt, at pigerne nok skal komme på fri fod.

Militæret sagde sidste år, at man vidste, hvor pigerne blev tilbageholdt, men at man måtte undgå en farlig redningsaktion af hensyn til pigernes liv.

53 af pigerne undslap nogle uger efter bortførelsen.

Skolepigerne fik sidste år stor opmærksomhed, da kendte ansigter som USA's førstedame, Michelle Obama, og den unge aktivist og modtager af Nobels fredspris Malala Yousafzai stod frem under kampagnen #BringBackOurGirls.

Den 72-årige Buhari stod i spidsen for et militærregime i landet efter et kup i 1983 mod en præsident, som de fleste anså for at være korrupt. Han blev væltet ved et kup to år senere.

Buhari, der vandt det nigerianske præsidentvalg i slutningen af marts, har lovet at bekæmpe Boko Haram med alle midler.

Den islamistiske gruppe har vundet terræn det seneste år, og gruppen har også udført angreb i Nigerias nabolande.

Der har hersket tvivl om, hvor mange skolepiger Boko Haram har bortført. Den nigerianske skole, hvorfra pigerne blev taget, har ifølge The Times tidligere sagt, at antallet var 329.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip