NNF tilfreds med dommen over Vejlegården

Skrevet af Elo Christoffersen

29/11/2012

Mest læste i dag

3Fs konflikt mod Vejlegården er lovlig. Det har Arbejdsretten afgjort i dag - en afgørelse, der har været ventet med spænding.

Det har uden tvivl været den mest omtalte faglige sag i årevis. Fagforeninger, politikere og almindelige danskere har haft en holdning til sagen om restaurantejeren, der opsagde overenskomsten med 3F og indgik en ny med Krifa, som medarbejderne blev flyttet over på. Men den nye overenskomst forringede medarbejdernes forhold på 40 ud af 48 punkter, og det ville 3F ikke acceptere. De iværksatte derfor en konflikt mod virksomheden.

Det er Krifa, der på vegne af Vejlegården bad Arbejdsretten kende konflikten ulovlig, men i dag har 3F altså fået medhold i deres ret til at konflikte mod en virksomhed, der modsætter sig at indgå overenskomst. Kun på to punkter fik Vejlegården ret i deres anklager; det var ikke i orden, at 3F opfordrede kunder til at boykotte restauranten, og det var heller ikke i orden, at sympatikonflikter betød, at restauranten ikke fik hentet skrald.

Sejr for fagbevægelsen

Næstformand i Fødevareforbundet NNF Tage Arentoft er meget tilfreds med dommen:

- Den slår fast, at vi har lov til at kæmpe for vores overenskomster, og dermed også kæmpe for, at danske lønmodtagere ikke kan få forringet deres løn- og ansættelsesvilkår bare fordi en virksomhedsejer får en fix idé og erstatter overenskomsten med en ny, der stiller medarbejderne markant dårligere, fastslår han.

Arbejdsrettens afgørelse har ikke blot betydning for sagen mellem Vejlegården og 3F, hvor konflikten fortsætter:

- Dommen slår fast, at vi som fagforeninger stadig har konfliktretten som våben i sager, hvor arbejdsgivere spekulerer i at undergrave overenskomster på vores områder. Den er et forsvar for den danske model.

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto).