Nobel-aktivist bliver udvist af Norge mandag

Den mexicanske studerende, som forleden forstyrrede uddelingen af Nobels fredspris på rådhuset i Oslo, er blevet udvist af Norge og vil mandag formiddag blive sat på et fly ud af landet.

Det oplyser mandens advokat til norsk tv.

Adán Cortés Salas løb under uddelingen af Nobels fredspris onsdag op på scenen for at gøre opmærksom på situationen i sit hjemland, hvor 43 lærerstuderende har været forsvundet i flere uger efter at have deltaget i politiske protester.

Politiet anholdt den 21-årige mexicaner, som dagen før forgæves havde søgt om politisk asyl i Norge.

Til trods for tilsyneladende høj sikkerhed med identitetskontrol og metaldetektorer havde den mexicanske studerende ingen problemer med at spadsere direkte ind i rådhuset i Oslo og op på podiet midt under ceremonien.

- Jeg gik ind gennem hovedindgangen og bad om at få adgang til presseområdet, fordi jeg havde et kamera med. Men det gik ikke. Så fandt jeg en kø for inviterede personer og optrådte med stor selvsikkerhed. Ingen spurgte mig om id-kort eller noget som helst, forklarede Cortes til avisen VG.

Årets fredspris gik til den 17-årige Malala Yousafzai fra Pakistan, der delte prisen med den indiske forkæmper for børns rettigheder Kailash Satyarthi.

- Det er ikke bare i Pakistan og Indien, at børn lider. Denne fyr er fra Mexico, og det viser, at der er problemer i Mexico, sagde Malala dagen efter hændelsen.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip