Nobelforfatteren Gabriel Garzia Marquez er død

Den verdensberømte colombianske forfatter Gabriel García Márquez, som har modtaget Nobelprisen i litteratur, er død i sit hjem i Mexico City, bekræfter familien.

Forfatteren blev 87 år. Han døde efter en alvorlig lungebetændelse, der krævede hospitalsindlæggelse i begyndelsen af april.

Gabriel García Márquez, der var kendt som både forfatter, journalist og samfundsdebattør, har ikke udgivet bøger de senere år.

García Márquez tilbragte 10 år i eksil i 1960'erne og 1970'erne. Politisk var han ikke enig med sit lands daværende diktatorer, først Laureano Gómes og dernæst Rojas Pinilla.

Under sit eksil i Mexico skrev han sin vigtigste roman, "Hundrede års ensomhed", om en families historie gennem 100 år.

Debutromanen fra 1967 bragede igennem internationalt. Alverdens læsere oplevede et magisk, frodigt og sanseligt univers, hvor fantasi, drømme og virkelighed smelter sammen i den lille opdigtede colombianske by Macondo.

Márquez' univers fik betegnelsen "magisk realisme" og blev en skriveform, som andre forfattere annekterede, blandt andre Isabel Allende i "Åndernes Hus".

Efter gennembruddet med "Hundrede års ensomhed" er alle hans romaner kommet i gigantoplag, senest beretning om en skibbruden" fra 2008, erindringsbogen "At leve for at fortælle" i 2002 samt "Erindring om mine bedrøvelige ludere" fra 2004.

Sidstnævnte blev filmatiseret af danske Henning Carlsen i 2011.

Politisk har Márquez altid haft stærke bånd til venstrefløjen og blandt andet forsvaret Cubas selvbestemmelsesret, samtidig med at han har dyrket et personlig venskab med den tidligere cubanske leder Fidel Castro.

Márquez fik Nobelprisen i litteratur i 1982.

Blandt en række kendte bøger af Marquez' er "Kærlighed i koleraens tid", der er også er filmatiseret, og udgivet på dansk midt i 1980'erne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip