Nobelprismodtagende Imre Kertész er død

Skrevet af admin

31/03/2016

Dagens topnyheder

Den ungarske forfatter Imre Kertész er død i en alder af 86, skriver nyhedsbureauet AFP.

Imre Kertész modtog Nobelprisen i litteratur i 2002 for sit samlede forfatterskab, som ifølge Nobelpriskomitéen "fremhæver den enkeltes skrøbelige erfaring over for historiens barbariske vilkårlighed".

Den ungarskfødte og jødiske forfatter blev som ung mand deporteret til kz-lejrene Auschwitz og Buchenwald, men overlevede nazisternes masseudryddelse.

Efter befrielsen i 1945 ernærede Imre Kertész sig i første omgang som journalist i Budapest, men da kommunismen gennem 1950'erne fik overtaget i Ungarn, blev den unge jøde fyret fra sin stilling, og han slog sig i stedet ned som oversætter af tysk litteratur.

Mødet med totalitære styreformer som nazismen og kommunismen kom til at præge hans forfatterskab, og hans debutroman fra 1975, "De skæbneløse", handler netop om en ung mands møde med det totalitære maskineri i en kz-lejr.

Romanen blev ikke særligt godt modtaget af samtiden, men da han udbyggede sit forfatterskab igennem 1980'erne og 1990'erne vandt han større anerkendelse, hvilket kulminerede med Nobelprisen i 2002.

Efter den hæder flyttede han til Tysklands og vakte opsigt i sit hjemland ved at erklære sig som "berliner" og påstå, at han følte sig mere hjemme end i Ungarn.

De seneste år, hvor han døjede med sygdom, blev dog tilbragt i fødebyen Budapest, hvor han også døde tirsdag.

/ritzau/AFP