Nobelprismodtager: USA bør bombe Islamisk Stat med bøger

admin

|

12/12/2014

Dagens topnyheder

Den amerikansk-ledede koalition af lande, der deltager i bombardementerne af Islamisk Stat (IS), vil aldrig kunne udrydde jihadistgruppen, siger en modtager af Nobels fredspris.

Shirin Ebadi, som var en af Irans første kvindelige dommere, deltog fredag i en konference i Rom for nobelprismodtagere. Hun siger, at erfaringerne i Afghanistan viser, at den amerikansk-ledede kampagne mod IS i Irak og Syrien ikke vil løse problemerne.

- Tænk på alle de år, der er gået, og på alle de penge, som er blevet brugt i kampen mod Taliban, siger den 67-årige Ebadi.

- Har vi stoppet Taliban? Desværre ikke, siger hun og tilføjer:

- Islamisk Stat er en gren som Taliban. Det er ikke blot en terrorgruppe, Det er også en ideologi, og som enhver anden ideologi må den bekæmpes ved rødderne. Når man dræber rødderne vil den ikke længere blive udbredt.

Hun pointerer videre, at rødderne er defineret ved to ting: analfabetisme og mangel på social retfærdighed.

- I stedet for at kaste bomber på dem, så burde vi kaste bøger på dem og bygge skoler. Så vil vi se fundamentalismen blive elimineret.

Den iranske menneskerettighedsforkæmper, som fik Nobels fredspris i 2003, blev tvunget i eksil i 2009, efter at have kæmpet mod de følger, som fundamentalismen har haft på hende og hendes land.

/ritzau/AFP