Nødstedt polarskib: Skidt vejr forsinker redningsaktion

74 passagerer og besætningsmedlemmer på et videnskabeligt ekspeditionsskib ud for Antarktis venter stadig på en australsk isbryder, der skal forsøge at få dem fri af isen.

De mange forskere og turister på det russiske ekspeditionsskib Akademik Shokalskij har siden juleaftensdag været fanget af is omkring 100 sømil øst for den franske base Dumont D'Urville.

Den australske isbryder Aurora Australis er på vej til det nødstedte skib, men det kæmper mod dårlige vejrforhold for at nå frem, skriver det australske nyhedsbureau AAP.

Efter planen skulle Aurora Australis være nået frem sent søndag lokal tid. Håbet er nu, at skibet når frem i løbet af mandag.

- Det er stille og roligt på vej, men vejrforholdene er ikke gode med snebyger og meget dårlig sigtbarhed, siger talsperson for de australske marinemyndigheder Lisa Martin.

To isbrydere har allerede givet op under forsøg på at bane sig vej gennem den tykke is og frem til Akademik Shokalskij.

Hvis den australske isbryder også må vende om, må myndighederne overveje at hente passagererne med helikopter.

Om bord på Akademik Shokalskij er videnskabsfolk og turister fra Australien og New Zealand, der følger den antarktiske rute, som geologen og ekspeditionslederen Douglas Mawson sejlede for over 100 år siden.

Videnskabsfolkene på det russiske skib har udført de samme undersøgelser, som Mawsons gruppe udførte på Australiens Antarktiske Ekspedition fra 1911 til 1914.

Det var Australiens første store videnskabelige ekspedition til Antarktis.

Ifølge avisen The Australian er humøret fortsat højt på ekspeditionsskibet. Der er dog en stor bekymring blandt passagerne: Der er stort set ikke mere kaffe tilbage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip