Nominering for Jagten fører til Vinterbergs Oscar-debut

Thomas Vinterbergs film "Jagten" er nomineret til en Oscar i kategorien bedste udenlandske film.

"Jagten" er instrueret af Thomas Vinterberg, der også har skrevet filmens manuskript sammen med Tobias Lindholm. Filmen havde dansk premiere i januar i år og har været en af de tre bedst sælgende film fra de sidste fem år.

I filmen er det hovedpersonens bedste vens datter, som sætter gang i jagten. I børnehaven siger hun nogle ord, der slipper raseriet løs i den danske provinsby, og snart må Lucas kæmpe for sin overlevelse.

Filminstruktør Thomas Vinterberg sætter pris på, at et så alvorligt emne som pædofili kan føre til en nominering.

- Det kommer bag på mig, at en så lokal dansk historie, der er så intim, kan rejse så langt. Det er der en meget stor tilfredsstillelse i, siger han.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen som Lucas. I Cannes vandt han prisen for bedste mandlige hovedrolle. Ud over Mikkelsen spiller blandt andre Susse Wold og Thomas Bo Larsen med i filmen.

Tidligere har "Jagten" vundet Nordisk Råds Filmpris.

"Jagten" er nu en af de tre danske film, der får glæden af at blive repræsenteret ved dette års filmfestival.

De to andre danske filmnomineringer er dokumentarfilmen "The Act of Killing" og kortfilmen "Helium".

Filmen blev desuden nomineret til en Golden Globe, men den italienske film "Den Store Skønhed" løb med prisen. Hjemme i Danmark er Vinterbergs film nomineret til både en Bodil og en Robert.

Det er tiende gang, at en dansk film bliver nomineret i denne Oscar-kategori, bedste udenlandske film. Og tre af gangene har nomineringerne ført til en Oscar-statuette.

Først Gabriel Axels "Babette Gæstebud", dernæst "Pelle Erobreren" af Bille August, og senest kunne Susanne Bier løfte en Oscar-statuette for "Hævnen".

Årets Oscar-priser uddeles 2. marts i Hollywood.

/ritzau/

 

Dagens Gossip