Nordea: Boligfesten er ingen boble

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

Det er gået stærkt for boligpriserne det seneste år. Oven på en dyb krise har de lave renter og øget beskæftigelse sendt priserne op i en grad, hvor der ikke er langt til niveauerne fra før krisen.

Der er dog ingen grund til at frygte, at boligmarkedet igen er en boble, der er parat til at briste. Det vurderer Nordea boligøkonom Lise Nytoft Bergmann oven på Realkreditrådets statistik for prisudviklingen i tredje kvartal.

Statistikken viser en lille opbremsning i priserne for huspriserne, men fortsat fremgang for lejligheder. Huspriserne er de seneste år steget 7,1 procent og lejligheder med 11,7 procent, den højeste takt efter den økonomiske krise, der siden 2008 har præget dansk og international økonomi.

- En boble er prisstigninger, der ikke kan forklares med fundamentale økonomiske forhold. Den udvikling, vi har set på det seneste, er drevet at den usædvanligt lave rente, vi har. Så vi mener ikke, at der er tale om boble, siger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Realkreditrådets tal ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på et hus nu på 12.120 kroner, en stigning på 11 procent siden bunden i 2012. For lejligheder er tallet 22.681, 23 procent over bunden for det marked i 2011.

- Vi kan godt være bekymrede for, om vi kommer til at se et prisfald, hvis renten stiger. Men det er ikke en boble, siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

- Før krisen så vi, at folk købte i forventning om yderligere prisstigninger. Det mener vi ikke, der er tale om nu. Det er et helt andet marked, hvor stigningen kan forklares med øget beskæftigelse og lave renter.

Når boligøkonomen holder øje med, om boligmarkedet er ved at ramme bobleterritorium, skeler hun til stemning og adfærd.

- Jeg ville blive bekymret, når aktiviteten på markedet begynder at blive hektisk. Når køberne kommer ned i banken og vil låne til en ny bolig, før de har solgt den eksisterende. Når folk ikke føler de kan vente, så skal man passe på, siger Lise Nytoft Bergmann.

/ritzau/