Nordiske ministre vil styrke samarbejdet med Tyskland

admin

|

01/12/2014

Dagens topnyheder

Samarbejdet skal styrkes mellem tre nordiske udenrigsministre og den tyske på et møde mandag aften. På dagsordenen står blandt andet EU, krisen i Ukraine og kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det er første gang, at et sådant møde, der har fået navnet N3+1, finder sted mellem Tyskland og de tre nordiske EU-lande Finland, Sverige, Danmark.

- Det er en gruppe af lande, der vil styrke og berige hinanden. Der er lagt op til to store diskussioner - den europæiske udenrigspolitik set i lyset af Ukraine, og hvordan energiforsyningen i Europa skal være i fremtiden, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) inden mødet.

Den danske udenrigsminister siger, at det er hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier, der har bedt Danmark om at være vært for mødet. Og derfor forventer han, at tyskerne også har en interesse i samarbejdet.

- Jeg tror, vi vil få en stærkere fælles europæisk udenrigspolitik i fremtiden. Og jeg tror, at Tyskland bliver en motor i den udvikling på grund af Tysklands historie, siger Martin Lidegaard.

- Det er selvfølgelig vanvittig interessant for os nordiske lande at påvirke den udvikling. Og det tror jeg vi kan med det her nye format, siger udenrigsministeren.

Det andet store spørgsmål kommer til at omhandle, hvordan Europa i fremtiden kan være sikker på at få en mere stabil og renere energiforsyning end i dag.

- Vi er måske kommet til det tidspunkt, hvor EU er klar til at lave et stærkere energipolitisk samarbejde, end vi har været hidtil, hvor landene har holdt fast i selv at bestemme på det punkt, siger ministeren.

- Men jeg tror, at krisen i Ukraine har været et wake-up call, hvor vi skal arbejde på at få en ny energiforsyning i Europa, siger Martin Lidegaard.

Tyskland er en af Danmarks vigtigste samarbejdspartnere og en europæisk nøglespiller politisk og økonomisk, og der skal endvidere drøftes vækst og beskæftigelse og EU's investeringsplaner.

Foruden Martin Lidegaard og Frank-Walter Steinmeier deltager den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, og den finske udenrigsminister, Erkki Tuomioja.

/ritzau/