Nordjyder puster ud og gør skader op efter stormvejr

Weekendens voldsomme vinde har mandag morgen lagt sig, og de rekordhøje vandstande i Nordjylland er så småt på vej tilbage til normalen.

Dermed kan borgere og forsikringsselskaber begynde at danne sig et overblik over ødelæggelserne, som ikke umiddelbart forekommer helt uoverskuelige.

- Den indsats, vi har i samarbejde med det kommunale redningsberedskab, ser ud til at have båret frugt. Og vi kan i øvrigt se at vandstanden er begyndt at falde, siger Johnny Sørensen, der er vagthavende ved Beredskabsstyrelsen.

- Beredskabsstyrelsens opgaver har hovedsagligt været at inddæmme vandet med mobile dæmninger og sandsække samt lænse vand væk fra oversvømmede områder. Så man har denne gang været velforberedt, siger han.

Ikke desto mindre har både Tryg og Falck haft en travl weekend. Men skaderne er altså til at overkomme, lyder det fra begge fronter.

- Vi har haft en travl weekend, hvor vi har været ude at hjælpe 429 mennesker med stormskader af forskellig slags. Nordjylland har været hårdt ramt. Der falder tagsten ned, og der er tagplader, der river sig løs, siger pressetalsmand hos Falck, Jeppe Ilkjær.

Hos Tryg er man oppe på 150 anmeldelser over weekenden.

- Det gælder for begge storme - både Dagmar og Egon. Ud af de 150 har vi rykket ud på en tredjedel af dem, hvor de har været af større karakter, siger pressetalsmand Tanja Frederiksen.

Søndag valgte beredskabet og politiet at lade en række huse evakuere, efter at Limfjorden løb over sine bredder, og flere huse har angiveligt fået betydelige vandskader.

Mandag eftermiddag vil det vise sig, om de uheldige borgere har udsigt til erstatning.

Her mødes Stormrådet klokken 16 for at slå fast, om der var tale om stormflod eller ej.

- I Nordjylland ved Skive og Lemvig er det ret sandsynligt, at vandstanden har været oppe på noget, der er en 20-års-begivenhed. Derfor er mit her-og-nu-gæt, at der vil være tale om stormflod i disse områder, siger Stormrådets formand, Jesper Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip