Nordjyllands elnet er Danmarks sikreste

Skrevet af Elo Christoffersen

27/11/2012

Mest læste i dag

Det står generelt godt til med de danske elselskabers leveringssikkerhed. Det dokumenterer nye tal fra Dansk Energi. De danske elkunder havde således strøm i stikkontakten 99,996 procent af tiden i 2011, og det svarer til, at den gennemsnitlige elkunde oplevede strømafbrydelser i 22,8 minutter sidste år.

Selvom Danmark i helhed således klarer sig godt, stikker Nordjylland alligevel af fra feltet, idet de godt og vel 350.000 nordjyske elkunder i gennemsnit kun oplever strømafbrydelser 15 minutter om året.

- Det er et meget vigtigt signal for os at sende, at el-kunderne i Nordjylland i gennemsnit kun oplever strømafbrydelser et kvarter om året. Det fortæller meget om, hvor pålideligt vores net er, og at de investeringer, vi løbende lægger i vedligeholdelse af nettet, skaber værdi for vores kunder. Leveringskvalitet betyder meget for de nordjyske elkunder, og vi er rigtig godt med. Det er vi selvfølgelig stolte over, siger Poul E. Lumholtz, netchef i HEF, der dækker omkring 40 procent af elkunderne i Nordjylland.

Nedbrud i nettet skyldes oftest skader på luftledningerne i forbindelse med uvejr og storm. HEF investerer derfor lige nu massivt i at kabellægge luftledningerne for at sikre et endnu mere robust elnet.

Det danske elnet udmærker sig også i sammenligning med andre lande i Europa. I 2010, hvor den seneste opgørelse blev lavet, var den danske, gennemsnitlige afbrudsvarighed i Danmark således lavere end i både Tyskland, Holland, Storbritannien og Sverige.  De få strømafbrud, der sker om året, sker fortrinsvist i distributionsnettet lokalt.