Nordkorea: Anholdt bedstefar fra USA er krigsforbryder

Skrevet af admin

|

30/11/2013

Dagens topnyheder

Den amerikanske krigsveteran Merrill Newman, som sidder anholdt i Nordkorea, beskyldes for "fjendtlige handlinger" mod den nordkoreanske stat - og for at være en "kriminel", der var indblandet i drab på civile under Koreakrigen i 1950'erne.

Det fremgår af oplysninger fra det kommunistiske regimes officielle nyhedsbureau, KCNA.

Den 85-årige pensionist blev tilbageholdt på en turistrejse i Nordkorea for en måneds tid siden. Han ventede på take off i sit fly 26. oktober, da de nordkoreanske myndigheder gik om bord og førte ham bort.

Newman "stod bag spionage og samfundsundergravende aktiviteter mod DPRK (Den Demokratiske Folkerepublik Korea, red.), skriver KCNA.

- Han var involveret i drabene på tjenestegørende personale i Koreas Folkehær og uskyldige civile, lyder det.

KCNA har sendt et andet telegram ud, hvor Merrill Newman angiveligt undskylder for sin "forbrydelser", lyder det.

Familien til en amerikanske krigsveteran har kaldt anholdelsen for en "frygtelig misforståelse" og bedt styret i Pyongyang sørge for, at han får tilladelse til at rejse hjem hurtigst muligt.

Hustruen, Alicia Newman, har sagt, at hun intet har hørt om sin mands helbredstilstand eller hvorfor veteranen, der kæmpede i Koreakrigen, er blevet tilbageholdt.

- Vi beder DPRK om at arbejde for at løse dette anliggende hurtigt og lade denne 85-årige bedstefar komme hjem til sin urolige, bekymrede familie, har hun tidligere sagt.

Merrill Newman blev tilbageholdt dagen efter, at han og en guide var blevet interviewet af de nordkoreanske myndigheder om blandt andet hans tjeneste i Koreakrigen, har sønnen sagt til CNN.

Nordkorea-eksperter er overraskede over, at en ældre amerikansk mand på en rundrejse - en blandt hundreder af amerikanske turister, der besøger Nordkorea hvert år - er tilbageholdt blot for at have taget del i Koreakrigen.

/ritzau/Reuters